poniedziałek, 27 października 2014

DOMOWA GRANOLA


Granola to jedna z tych rzeczy, które naprawdę warto mieć w domu! Kiedy spieszymy się rano, najlepiej sięgnąć właśnie po nią. Ta własnoręcznie zrobiona jest zdrowa, pożywna i da nam energetycznego kopa o poranku. Zobacz, jak łatwo ją przygotujesz. Większość składników już pewnie masz w domu... :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
  • 2 szklanki płatków żytnich (ekologicznych),
  • 1/2 szklanki pestek dyni,
  • 1/2 szklanki żurawiny,
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/3 szklanki migdałów (całych),
  • 1/4 szklanki sezamu,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 5 łyżek syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli morskiej.
 
Przygotowanie:
 
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni z opcją termoobiegu lub góra - dół. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Roztopiony tłuszcz kokosowy mieszamy z syropem klonowym. Mieszanką zalewamy płatki i dokładnie mieszamy. Granolę wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut, mieszając co 10 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz