Granola to jedna z tych rzeczy, które naprawdę warto mieć w domu! Kiedy spieszymy się rano, najlepiej sięgnąć właśnie po nią. Ta własnoręcznie zrobiona jest zdrowa, pożywna i da nam energetycznego kopa o poranku. Zobacz, jak łatwo ją przygotujesz. Większość składników już pewnie masz w domu... :)
Składniki:
- 2 szklanki płatków żytnich (ekologicznych),
- 1/2 szklanki pestek dyni,
- 1/2 szklanki żurawiny,
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/3 szklanki migdałów (całych),
- 1/4 szklanki sezamu,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 5 łyżek syropu klonowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli morskiej.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni z opcją termoobiegu lub góra - dół. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Roztopiony tłuszcz kokosowy mieszamy z syropem klonowym. Mieszanką zalewamy płatki i dokładnie mieszamy. Granolę wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut, mieszając co 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz