czwartek, 2 października 2014

KLOPSIKI W STYLU ORIENTALNYM Z HUMMUSEM I PLACKIEM GRYCZANO - RYŻOWYM

     Po dwóch miesiącach spędzonych w Hiszpanii bez czasu i okazji na ambitne gotowanie marzył mi się hummus. Tak więc powstał i hummus, a skoro miałam już pastę z ciecierzycy, to na czym ją rozsmarować? O, placuszki! A właściwie, skoro już tak dobrze mi szło to dlaczego nie dodać do tego odrobiny mięsa i warzyw? ... i tak to właśnie było, naprawdę. Nie zmienia to faktu, że danie jest przepyszne i bardzo zdrowe! Szkoda tylko, że już się skończyło...
Składniki na 4 porcje (po 590 kcal):

Klopsiki
  • 150 g jagnięciny, 
  • 250 g cielęciny,
  • 1 duża cebula, 
  • 1 jajko, 
  • duża garść świeżej mięty i pietruszki, 
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego, 
  • 1 łyżeczka kuminu, 
  • 1/2 łyżeczki tymianku, 
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryczki chilli, 
  • sól morska, 
  • 4 łyżki mąki ryżowej to obtoczenia klopsików, 
  • masło klarowane do smażenia.

Placuszki 
  • 1 szklanka mąki ryżowej, 
  • 1 szklanka mąki gryczanej, 
  • 1/2 szklanki kaszy manny, 
  • 7 g suchych drożdży, 
  • 1/2 szklanki mleka sojowego, 
  • szczypta cukru, 
  • 1 jajko wiejskie, 
  • 2 szklanki wody.
do podania: domowy hummus, zielone oliwki, świeże pomidory, ostra pasta chili.

Przygotowanie:

     Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem. Odłożyć na około 15 minut. W tym czasie zmieszać mąki, kaszę mannę, jajko i wodę. Dodać zaczyn drożdżowy i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotować klopsiki. Mięso umyć i zmielić w maszynce wraz z cebulą, dodać posiekaną miętę i pietruszkę, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wymieszać (najlepiej rękami). Uformować małe kuleczki i obtoczyć w mące ryżowej. Usmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor. 
     Pity smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką z obu stron (około 1-2 minuty) na średnim ogniu. Podawać na ciepło z hummusem, warzywami i pikantną pastą z chili.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz