Po dwóch miesiącach spędzonych w Hiszpanii bez czasu i okazji na ambitne gotowanie marzył mi się hummus. Tak więc powstał i hummus, a skoro miałam już pastę z ciecierzycy, to na czym ją rozsmarować? O, placuszki! A właściwie, skoro już tak dobrze mi szło to dlaczego nie dodać do tego odrobiny mięsa i warzyw? ... i tak to właśnie było, naprawdę. Nie zmienia to faktu, że danie jest przepyszne i bardzo zdrowe! Szkoda tylko, że już się skończyło...
Składniki na 4 porcje (po 590 kcal):
Klopsiki
- 150 g jagnięciny,
- 250 g cielęciny,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- duża garść świeżej mięty i pietruszki,
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryczki chilli,
- sól morska,
- 4 łyżki mąki ryżowej to obtoczenia klopsików,
- masło klarowane do smażenia.
Placuszki
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 1/2 szklanki kaszy manny,
- 7 g suchych drożdży,
- 1/2 szklanki mleka sojowego,
- szczypta cukru,
- 1 jajko wiejskie,
- 2 szklanki wody.
do podania: domowy hummus, zielone oliwki, świeże pomidory, ostra pasta chili.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem. Odłożyć na około 15 minut. W tym czasie zmieszać mąki, kaszę mannę, jajko i wodę. Dodać zaczyn drożdżowy i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotować klopsiki. Mięso umyć i zmielić w maszynce wraz z cebulą, dodać posiekaną miętę i pietruszkę, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wymieszać (najlepiej rękami). Uformować małe kuleczki i obtoczyć w mące ryżowej. Usmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor.
Pity smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką z obu stron (około 1-2 minuty) na średnim ogniu. Podawać na ciepło z hummusem, warzywami i pikantną pastą z chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz