Jesień króluje u mnie w kuchni pełną parą. Mam 3 pudełka musu z ponad 10 - kilowej dyni. Zrobiłam już omlet z dyni, pozostaje więc ciasto dyniowe, racuchy, zupa (przynajmniej dwie, pikantna i słodka), muffiny, no i oczywiście jakiś gulasz. Moja biedna rodzina będzie prześladowana dynią, aż jej nie wykorzystam do końca! (a ćwiartkę zamroziłam, tak na wszelki wypadek...).
Wracając jednak to omleta - przysporzył mi on dzisiaj nie mało kłopotów. Najpierw wyszedł zbyt wilgotny, potem się przypalił (no nie tak sam z siebie), ale za trzecim razem wyszedł bardzo dobrze.
Ostatecznie do trzech razy sztuka... Powiem Wam jedynie, że jest bardzo smaczny i koniecznie chcę przyrządzić jego wersję na słodko! A teraz zabieram się za robotę, dynia czeka w lodówce, a rodzina czeka na kolację! ;)
Składniki na 1 omlet (400 kcal):
- 2 jaja wiejskie,
- 2 łyżki musu z dyni,
- 1-2 łyżek mąki (ja użyłam sojowej),
- 2 łyżki tartego sera Grana Padano,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek do usmażenia omleta
do podania serek ricotta, świeże zioła lub dodatkowy ser Grana Padano
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni z nieprzywieralną powłoką. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Omleta wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu. Zarumieniony omlet przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez minutę. Podawać na ciepło z ricottą i świeżymi ziołami.
Nigdy takiego nie jadłem, a jest niezwykle zachęcający!
OdpowiedzUsuńoj dużo już rzeczy robiłam z dyni, ale na omlet jakoś nie wpadłam, genialny pomył, tym bardziej, że mam w lodówce gotowe puree z dyni
OdpowiedzUsuńjuz myślę, aby przyrządzić go na kolację :)