Pikantna, rozgrzewająca zupa z dyni, to zdecydowanie to, na co mam ochotę w pochmurne jesienne popołudnie. Moje badania nad zupą dyniową trwają już od bardzo dawna i przyznam szczerze, że ta wersja jest jedną z moich ulubionych, o ile nie właśnie tą ulubioną!
Składniki na 2 porcje (po 170 kcal):
- 2 szklanki musu z dyni,
- 2 duże pomidory,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego,
- 1/2 łyżeczki ostrej pasty chili,
- 1 łyżeczka oregano,
- świeżo mielony pieprz,
- sól kamienna.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło. Cebulę i czosnek przysmażyć na złoty kolor. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut. Mus z dyni wlać na patelnię, dodać oregano, ostrą pastę oraz pieprz i sól do smaku. Pozostawić na średnim ogniu przez następne kilka minut. Całą zawartość patelni zmiksować z wodą w blenderze. Podawać na ciepło.
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie z nagrodami, trzeba przygotować zupę z kaszą:
OdpowiedzUsuńhttp://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
Pozdrawiam:) Monika
pyszna zupa!
OdpowiedzUsuń