Żadne desery nie są tak zdrowe, jak te przygotowywane według zasady raw vegan. Możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się smacznymi, zdrowymi i sycącymi batonami zamiast faszerować się tymi z marketu. Wymaga to odrobinę czasu i cierpliwości. No, ale ostatecznie o to chodzi w gotowaniu. Liczy się pomysł, inwencja i radość!
Składniki na 8 batonów (po 250 kcal każdy):
Masa orzechowa:
- 1/2 szklanki orzechów laskowych,
- 1/4 szklanki migdałów,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 łyżki sezamu,
- 1/2 szklanki suszonych fig,
- 1/2 szklanki suszonych daktyli (wydrylowanych)
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżki wody.
Krem kokosowo - sezamowy:
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
- 1 mała puszka mleczka kokosowego 165 g,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 3 łyżki syropu z agawy,
- 1 łyżeczka pasty sezamowej,
- 1 laska wanilii.
- 1/2 granatu do dekoracji.
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca namoczyć w wodzie na całą noc. W dzień robienia batonów umieścić wszystkie składniki spodu w misie blendera i zmiksować na gładką masę (możemy zostawić większe kawałki orzechów lub migdałów, jeśli lubimy). Masę przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić i wyrównać. Schować do lodówki. W międzyczasie przygotować krem. Orzechy, mleczko kokosowe, wiórki kokosa mielić w blenderze przez kilka minut na gładki mus. Dodać pastę sezamową, syrop z agawy i ziarenka wanilii, wyłuskane ze środka. Krem przełożyć na orzechowy spód i schować do lodówki. Wyjąć po chwili i udekorować pestkami granatu. Włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Po dokładnym zmrożeniu wyjąć z formy i pokroić. Przechowywać w lodówce.
Przepis podstawowy znalazłam na Secret Squirrel Food .
Fantastyczny blog, który polecam wszystkim, którzy przestrzegają diety wegańskiej
albo po prostu lubią jeść zdrowo!
genialny przepis! chyba skorzystam!!!
OdpowiedzUsuńOd razu zwabił mnie tu wygląd batoników - są śliczne i mają w sobie same lubiane przeze mnie składniki :)
OdpowiedzUsuńjuż sam widok kusi, muszą smakować nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńJedzenie typu 'raw' wcale nie jest takie zdrowe, przede wszystkim ciężko strawne. W naszej klinice mamy coraz więcej osób cierpiących na dolegliwości żołądkowo trawienne, których nabawiły się właśnie na skutek nieodpowiedniego przygotowywania i spożywania pokarmu.
OdpowiedzUsuńTakże rozsądek przede wszystkim.
Zgadzam się z Tobą, sama nie jestem na diecie raw, ale desery przygotowywane w ten sposób są zdrowe - bez dodatku mąki, tłuszczu i cukru. Same naturalne składniki.
Usuń