sobota, 18 października 2014

KOKOSOWE BATONY RAW VEGAN Z GRANATEM

     Żadne desery nie są tak zdrowe, jak te przygotowywane według zasady raw vegan. Możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się smacznymi, zdrowymi i sycącymi batonami zamiast faszerować się tymi z marketu. Wymaga to odrobinę czasu i cierpliwości. No, ale ostatecznie o to chodzi w gotowaniu. Liczy się pomysł, inwencja i radość!
Składniki na 8 batonów (po 250 kcal każdy):

Masa orzechowa:
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych, 
  • 1/4 szklanki migdałów, 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych, 
  • 2 łyżki sezamu, 
  • 1/2 szklanki suszonych fig, 
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli (wydrylowanych)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • 3 łyżki wody.
Krem kokosowo - sezamowy:
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca, 
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego 165 g, 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 
  • 3 łyżki syropu z agawy, 
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej, 
  • 1 laska wanilii.
  • 1/2 granatu do dekoracji.

Przygotowanie:

     Orzechy nerkowca namoczyć w wodzie na całą noc. W dzień robienia batonów umieścić wszystkie składniki spodu w misie blendera i zmiksować na gładką masę (możemy zostawić większe kawałki orzechów lub migdałów, jeśli lubimy). Masę przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić i wyrównać. Schować do lodówki. W międzyczasie przygotować krem. Orzechy, mleczko kokosowe, wiórki kokosa mielić w blenderze przez kilka minut na gładki mus. Dodać pastę sezamową, syrop z agawy i ziarenka wanilii, wyłuskane ze środka. Krem przełożyć na orzechowy spód i schować do lodówki. Wyjąć po chwili i udekorować pestkami granatu. Włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Po dokładnym zmrożeniu wyjąć z formy i pokroić. Przechowywać w lodówce.



Przepis podstawowy znalazłam na Secret Squirrel Food .
Fantastyczny blog, który polecam wszystkim, którzy przestrzegają diety wegańskiej
 albo po prostu lubią jeść zdrowo!





5 komentarzy:

  1. Od razu zwabił mnie tu wygląd batoników - są śliczne i mają w sobie same lubiane przeze mnie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. już sam widok kusi, muszą smakować nieziemsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedzenie typu 'raw' wcale nie jest takie zdrowe, przede wszystkim ciężko strawne. W naszej klinice mamy coraz więcej osób cierpiących na dolegliwości żołądkowo trawienne, których nabawiły się właśnie na skutek nieodpowiedniego przygotowywania i spożywania pokarmu.
    Także rozsądek przede wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą, sama nie jestem na diecie raw, ale desery przygotowywane w ten sposób są zdrowe - bez dodatku mąki, tłuszczu i cukru. Same naturalne składniki.

      Usuń