piątek, 17 października 2014

RYŻ Z SERCAMI PO HISZPAŃSKU


Ryż to jedno z tych dań, które Alvaro tak przepysznie przygotowuje... :) Jego uśmiech na twarzy jest wtedy bezcenny. Nie szczędzi oliwy z oliwek, cebuli ani papryk! Przejął styl gotowania swojego ojca, który w daniach typu paella nie ma sobie równych, przysięgam!!! Kocham tych moich Hiszpanów i ich kuchnię, którą tak świetnie potrafią gotować, a co najważniejsze rozumieją ją, bo kuchnia hiszpańska, to nie jedynie przepisy, ale i styl życia. Aby się w niej naprawdę rozsmakować trzeba znać jej historię i  obyczaje z nią związane. To są smaki Hiszpanii. Wesołej, tętniącej muzyką i parzącej żarem południowego słońca. Para vivir y morir amigo mio. Andalucia.


Składniki na 4 porcje (po 380 kcal):
  • 300 g serc kurzych, 
  • 1 szklanka ryżu arborio do risotto,  
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

     Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez chwilę, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i paprykę, rozdrobnioną w małe kwadraciki. Smażyć około 5 minut pod przykryciem. W międzyczasie serca umyć i dokładnie oczyścić. Wrzucić na patelnię i zarumienić. Dodać ryż i zalać go bulionem, przyprawiając papryczką, kurkumą solą i pieprzem. Wszystko wymieszać. Gotować na średnim ogniu około 15 minut (aż ryż wchłonie cały płyn), mieszając co jakiś czas. Podawać od razu.


     


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz