Ryż to jedno z tych dań, które Alvaro tak przepysznie przygotowuje... :) Jego uśmiech na twarzy jest wtedy bezcenny. Nie szczędzi oliwy z oliwek, cebuli ani papryk! Przejął styl gotowania swojego ojca, który w daniach typu paella nie ma sobie równych, przysięgam!!! Kocham tych moich Hiszpanów i ich kuchnię, którą tak świetnie potrafią gotować, a co najważniejsze rozumieją ją, bo kuchnia hiszpańska, to nie jedynie przepisy, ale i styl życia. Aby się w niej naprawdę rozsmakować trzeba znać jej historię i obyczaje z nią związane. To są smaki Hiszpanii. Wesołej, tętniącej muzyką i parzącej żarem południowego słońca. Para vivir y morir amigo mio. Andalucia.
Składniki na 4 porcje (po 380 kcal):
- 300 g serc kurzych,
- 1 szklanka ryżu arborio do risotto,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryczki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez chwilę, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i paprykę, rozdrobnioną w małe kwadraciki. Smażyć około 5 minut pod przykryciem. W międzyczasie serca umyć i dokładnie oczyścić. Wrzucić na patelnię i zarumienić. Dodać ryż i zalać go bulionem, przyprawiając papryczką, kurkumą solą i pieprzem. Wszystko wymieszać. Gotować na średnim ogniu około 15 minut (aż ryż wchłonie cały płyn), mieszając co jakiś czas. Podawać od razu.
Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez chwilę, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i paprykę, rozdrobnioną w małe kwadraciki. Smażyć około 5 minut pod przykryciem. W międzyczasie serca umyć i dokładnie oczyścić. Wrzucić na patelnię i zarumienić. Dodać ryż i zalać go bulionem, przyprawiając papryczką, kurkumą solą i pieprzem. Wszystko wymieszać. Gotować na średnim ogniu około 15 minut (aż ryż wchłonie cały płyn), mieszając co jakiś czas. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz