
Składniki na 1 naleśnik (530 kcal):
- 5 łyżek mąki (ja użyłam mieszanki bezglutenowej, ale doskonale sprawdzi się orkiszowa, żytnia, ryżowa, kokosowa, gryczana, kukurydziana),
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 3 łyżki płatków kukurydzianych (certyfikowanych bez glutenu lub zwykłych, najlepiej ekologicznych),
- 1/2 filiżanki mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jak wyżej),
- 1 jajko wiejskie,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
do podania: borówki amerykańskie, syrop z agawy, miód lub syrop klonowy.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać wiórki kokosowego, mleko, jajko oraz płatki kukurydziane. Naleśnika usmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor z obu stron. Przewracać bardzo delikatnie, ciasto jest bardzo ciężkie i może się łamać (najlepiej zsunąć na talerz i przełożyć naleśnika na patelnię drugą stroną).
Naleśniki są fantastyczną propozycją nie tylko na śniadanie, ale także na deser. Dzięki wyraźnej nucie kokosa smakują jak domowe kokosanki! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz