sobota, 11 października 2014

NALEŚNIK KOKOSOWY Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI

     Śniadanie jest najważniejszym daniem w naszym menu. Powinniśmy zadbać, żeby dało nam dużego kopa na cały poranek (i jeszcze dłużej). Tak wygląda teoria. W praktyce jednak często bywa nieco inaczej. Wielu z nas nie ma rano apetytu, czasu albo ochoty przygotowywać nic specjalnego. Łyk kawy w biegu nie jest jednak dobrym rozwiązaniem! Pączek z piekarni po drodze? Cóż, znam lepsze wyjścia. Natomiast naleśnik ze dobrej mąki, płatków owsianych, wiórków kokosowych i owoców to już całkiem inna bajka. Usmażony na oliwie z oliwek i dosłodzony syropem z agawy pancake nokautuje w pierwszej rundzie napuchnięte drożdżówki z marketu!



Składniki na 1 naleśnik (530 kcal):
  • 5 łyżek mąki (ja użyłam mieszanki bezglutenowej, ale doskonale sprawdzi się orkiszowa, żytnia, ryżowa, kokosowa, gryczana, kukurydziana),
  • 2 łyżki wiórków kokosowych, 
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych (certyfikowanych bez glutenu lub zwykłych, najlepiej ekologicznych),
  • 1/2 filiżanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jak wyżej), 
  • 1 jajko wiejskie, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.
do podania: borówki amerykańskie, syrop z agawy, miód lub syrop klonowy.


Przygotowanie:

     Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać wiórki kokosowego, mleko, jajko oraz płatki kukurydziane. Naleśnika usmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor z obu stron. Przewracać bardzo delikatnie, ciasto jest bardzo ciężkie i może się łamać (najlepiej zsunąć na talerz i przełożyć naleśnika na patelnię drugą stroną).


     Naleśniki są fantastyczną propozycją nie tylko na śniadanie, ale także na deser. Dzięki wyraźnej nucie kokosa smakują jak domowe kokosanki! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz