Jesienne crumble, czyli nasze pyszne jabłka i śliwki pod chrupiącą kruszonką to wspaniały pomysł na lekki deser. A wspaniały tym bardziej, że kruszonka została poddana małemu tuningowi :). Zamiast masła i mąki pszennej, zróbmy ją z oliwy i kaszy manny! Nie tylko nasza figura za to podziękuje...
Składniki na 2 porcje (po 300 kcal):
- 1 jabłko (ja akurat miałam z ogrodu, naszej poczciwej, nieco kwaśnej jabłonki),
- 2 śliwki,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać na 175 stopni z termoobiegiem. Owoce pokroić na drobne kawałki wymieszać z 1 łyżką syropu z agawy, żurawiną i przyprawami. Przełożyć do dwóch małych kokilek. Kaszę mannę, mąkę kukurydzianą i pozostały syrop dokładnie wymieszać z oliwą, aż powstaną charakterystyczne grudki. Kruszonkę wyłożyć na owoce. Zapiekać 20 minut w piekarniku. Podawać lekko ciepłe.
Przy zapiekaniu owoców warto wypróbować wiele ciekawych miksów.
Można eksperymentować i śmiało dodawać rodzynki, orzechy, kokos czy jagody goji.
Polecam też bawić się przyprawami.
Może chili albo tymianek doskonale skomponują się z jagodami?
Najlepszy jesienny deser! Zdecydowanie comfort food :)
OdpowiedzUsuńsuper ta kruszonka!
OdpowiedzUsuńFajna ta kruszonka, jeszcze takiej nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńZ kruszonką z kaszy manny musi być pyszny ten deserek! :)
OdpowiedzUsuńZ kruszonką z kaszy manny musi być pyszny ten deserek! :)
OdpowiedzUsuń