środa, 1 października 2014

OMLET DYNIOWY Z SEREM GRANA PADANO I TYMIANKIEM

     Jesień króluje u mnie w kuchni pełną parą. Mam 3 pudełka musu z ponad 10 - kilowej dyni. Zrobiłam już omlet z dyni, pozostaje więc ciasto dyniowe, racuchy, zupa (przynajmniej dwie, pikantna i słodka), muffiny, no i oczywiście jakiś gulasz. Moja biedna rodzina będzie prześladowana dynią, aż jej nie wykorzystam do końca! (a ćwiartkę zamroziłam, tak na wszelki wypadek...).
Wracając jednak to omleta - przysporzył mi on dzisiaj nie mało kłopotów. Najpierw wyszedł zbyt wilgotny, potem się przypalił (no nie tak sam z siebie), ale za trzecim razem wyszedł bardzo dobrze.
Ostatecznie do trzech razy sztuka... Powiem Wam jedynie, że jest bardzo smaczny i koniecznie chcę przyrządzić jego wersję na słodko! A teraz zabieram się za robotę, dynia czeka w lodówce, a rodzina czeka na kolację! ;)

Składniki na 1 omlet (400 kcal):

  • 2 jaja wiejskie, 
  • 2 łyżki musu z dyni, 
  • 1-2 łyżek mąki (ja użyłam sojowej),
  • 2 łyżki tartego sera Grana Padano, 
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • 1/2 łyżeczki imbiru, 
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do usmażenia omleta
do podania serek ricotta, świeże zioła lub dodatkowy ser Grana Padano

Przygotowanie:

     Oliwę rozgrzać na patelni z nieprzywieralną powłoką. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Omleta wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu. Zarumieniony omlet przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez minutę. Podawać na ciepło z ricottą i świeżymi ziołami.



2 komentarze:

  1. Nigdy takiego nie jadłem, a jest niezwykle zachęcający!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj dużo już rzeczy robiłam z dyni, ale na omlet jakoś nie wpadłam, genialny pomył, tym bardziej, że mam w lodówce gotowe puree z dyni
    juz myślę, aby przyrządzić go na kolację :)

    OdpowiedzUsuń