środa, 8 października 2014

PLACUSZKI DYNIOWE



     Śniadaniowe placki powstały z ostatków mojego niekończącego się zapasu musu dyniowego. Były wynikiem eksperymentu, ale jak się okazuje bardzo owocnego. Placuszki mają śliczny kolor, są puszyste i delikatne, a na zewnątrz chrupiące. Można podawać je na słodko z ricottą i marmoladą lub owocami, prażonymi orzechami, masłem orzechowym czy syropem klonowym.






Składniki na 5 dużych placuszków (140 kcal każdy):
  • 7 łyżek musu z dyni, 
  • 6 łyżek mąki ryżowej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 jajko wiejskie, 
  • szczypta soli morskiej.

Przygotowanie:

     Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać mus z dyni, jajko i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na oliwie lub maśle klarowanym na średnio rozgrzanej patelni na złoty kolor. 




Same placuszki nadają się także na obiad. Wtedy podaję je z serem kozim, figami i kasztanami 
lub szynką serrano, rukolą i parmezanem.
Natomiast dzięki powolnemu smażeniu placków na lekko natłuszczonej patelni, będziemy mieli pewność, 
że są gotowe w środku i kusząco złote (i chrupiące) na zewnątrz!


3 komentarze: