Uwielbiam ciepłe i pożywne śniadania z kaszy. Dają mi fantastycznego kopa energetycznego na cały dzień! Są nie tylko zdrowe, ale także i pyszne. No i oczywiście świetnie zaspokajają zapotrzebowanie na słodycze dla takich łasuchów jak ja.
Jaglankę można jeść przez cały rok, o każdej porze dnia. Na słodko i na słono, z dowolnymi dodatkami. Na mleku, wodzie, namaczaną lub nie. Stanowi fantastyczną bazę do wielu bogatych odżywczo i smacznych dań.
Składniki na 3 porcje (po 220 kcal):
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 2,5 szklanki wody,
- 1 laska wanilii,
- 3 śliwki,
- 3/4 szklanki mleka sojowego (lub każdego innego),
- 3 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / cukru palmowego / cukru brązowego nierafinowanego.
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie wypłukać na sitku. Zalać wodą, dodać rozkrojoną laskę wanilii i gotować ok. 15 - 20 minut, aż do wchłonięcia całej wody. Do ugotowanej kaszy dodać mleko i syrop klonowy. Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu ok. 2 minuty. Jaglankę podawać ze śliwką, na ciepło. Można udekorować laską wanilii.
idealne śniadanie na jesień i zimę, u nas częściej owsianka, ale jaglankę też bardzo lubię
OdpowiedzUsuńa z dodatkiem wanilii, pycha!