Sałatka ziemniaczana to wspaniała alternatywa obiadu na mieście. Jej przygotowanie zajęło mi zaledwie kilka minut, a dosłownie i w przenośni uratowała mi życie w niekończącej się kolejce po ubezpieczenia. Ratowałam się też ciastem z dyni, ku zazdrości moich wszystkich współkolejkowiczów :) tak więc warto - bo zdrowo, bo świeżo, bo wiemy, co jemy!
Składniki na 2 porcje (po 570 kcal):
- 5 średnich ziemniaków,
- 1 puszka kawałków tuńczyka w oleju,
- 2 jajka na twardo,
- 2 rzodkiewki,
- 4 łyżki zielonych oliwek,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- świeżo mielony pieprz,
- sól morska,
- szczypiorek,
- świeży tymianek.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki i ugotować do miękkości. Ostudzić i przełożyć do dużej miski. Dodać tuńczyka osączonego z zalewy, drobno posiekana jaja ugotowane na twardo, rzodkiewkę oraz oliwki. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i tymiankiem.
Uwielbiam tuńczyka, w połączeniu z ziemniakami w sałatce nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń