Składniki na ok. 15 średnich placuszków:
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1 pełna łyżka kawy sproszkowanej,
- 1 jajko wiejskie,
- 1 szklanka maślanki,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 1/2 szklanki maku,
- szczypta soli morskiej,
- oliwa z oliwek/tłuszcz kokosowy/masło klarowane do smażenia*
* - placki nie potrzebują dużej ilości tłuszczu, wystarczy 1 łyżka, placuszki mają się zarumienić, a nie kąpać w oleju.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i kawą i dokładnie wymieszać. Jajko, maślankę i syrop z agawy wymieszać w drugiej misce. Składniki suche wsypać do mokrych, dodać mak i wymieszać do połączenia się składników. Smażyć na średnio gorącej patelni po ok. 1 minucie na stronę. Podawać na ciepło z miodem palmowym, kawałkami jabłek, suszonymi śliwkami, migdałami i oprószone cynamonem.
Idealne na jesień :D
OdpowiedzUsuńświetne te placuszki!
OdpowiedzUsuńale cudeńko !!!! :)))
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na placuszki, pycha :)
OdpowiedzUsuńOblizuję się ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądają, rewelacja!
OdpowiedzUsuń