Dlaczego tak bardzo kocham zupy? To proste: są smaczne, zdrowe, bardzo dietetyczne, a zarazem dostarczają nam dużo energii (oczywiście, nie wszystkie tyle samo i na taki sam czas). Osobiście jadam zupy o każdej porze roku i dnia. Nie ma dla mnie bardziej optymalnego dania, mam na nie ochotę zawsze, bez wyjątków!
Składniki na 2 porcje:
- 1 duża cukinia,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek koperku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 500 ml bulionu warzywnego.
do podania: kwaśna śmietana lub serek kremowy, szałwia
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać w garnku z grubym dnem. Dodać posiekaną cebulę i smażyć na złoty kolor. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, smażyć jeszcze 30 sekund na mniejszym ogniu. Dodać pokrojoną cukinię, koperek i zalać bulionem. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 45 minut. Kiedy zupa będzie gotowa przelać ją do kielicha blendera i zmiksować na gładki mus. Podawać ze śmietaną i szałwią.
dokładnie z tych samych powodów lubię zupy, a ta propozycja jest super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy krem! Pyszne w czasie lunchu... za okenm pada...a goraca zupa pod nosem :)
OdpowiedzUsuńPychota :) Zjadłabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle apetycznie i kusząco :-)
OdpowiedzUsuń