Ta sałatka to ciekawy i niebanalny sposób na urozmaicenie obiadu albo kolacji. Może zarówno towarzyszyć, jak i stanowić odrębny posiłek. Jest bardzo smaczna, zdrowa, a do tego kusi wyglądem (przynajmniej mnie :)).
Wędzoną makrelę można zamienić na łososia, węgorza albo halibuta. Jeśli natomiast nie lubicie sera koziego śmiało możecie postawić na śmietankowy twarożek lub ser Halloumi.
Składniki na 1 sałatkę:
- duża garść świeżej rukoli,
- 1 wędzona makrela,
- 50 g sera koziego,
- 2 łyżki kaparów,
- 1/2 ogórka świeżego,
- 1 garść kiełków lucerny,
- 2 kromki wiejskiego chleba (lub innego ulubionego),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu palmowego,
- 1 łyżka musztardy miorowej.
Przygotowanie:
Rukolę umyć, rozłożyć na talerzu. Kawałki makreli oddzielić od skóry, wyjąć ości i ułożyć na sałacie, dodać pokrojony (lub pokruszony ser kozi), ogórek, kiełki i kapary. W osobnym naczyniu wymieszać musztardę z miodem, powoli dolać oliwę, cały czas mieszając. W tosterze lub na patelni przypiec chleb. Porozrywać go na kawałki i posypać nim sałatkę. Całość skropić dressingiem.
Super sałatka, rewelacja :)
OdpowiedzUsuń