Uwielbiam przełamywać smak potraw słonych słodkim akcentem. Szczególnie salsy owocowe są mistrzami w tej dziedzinie. Słodycz i urok kuszącego mango wspaniale towarzyszył mojemu pieczonemu kurczakowi. Salsa sprawdzi się do wszystkich mięs pieczonych, smażonych czy gotowanych. Mango można zastąpić np. papają lub kaki.
Składniki:
- 1 dojrzałe mango,
- 1 czerwona cebula,
- 2 małe ostre papryczki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- szczypta soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryczki.
Przygotowanie:
Mango obrać i pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę i ostrą papryczkę. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryczką. Polać oliwą i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Dlaczego warto wybierać salsy a nie sosy?
Sosy często obciążone są znacznym ładunkiem kalorycznym i charakteryzują się dużą zawartością tłuszczu - zawierają masło, śmietanę czy zasmażkę. Wnoszą do dania jedynie walor smakowy, a nie walor energetyczny czy bonus zdrowotny (wyjątkiem są sosy na bazie pomidorów czy jogurtu). Salsa natomiast, cofając się do etymologii tego słowa to również sos - jedyna różnica, to fakt, że składają się na nią drobno pokrojone lub rozdrobnione warzywa czy owoce. Wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Najpopularniejsze salsy to m.in.: salsa czerwona, salsa zielona, picante, guacamole lub brava (akurat ta jest wyjątkowo niedietetyczna, ale za to pyszna :)). Ich skład często oparty jest na świeżych warzywach i/lub owocach. Nie dodaje się do nich masła ani mąki. Są dużo zdrowsze i często smaczniejsze od tradycyjnych, zawiesistych sosów. Zawierają dużo błonnika i witamin, a mało tłuszczu. Samo zdrowie!
mango w wersji wytrawnej z cebulka? ciekawie :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie połączenia :-)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nie próbowałam mango :) Pięknie, kolorowo, zdrowo. Biorę przepis!
OdpowiedzUsuńKontrasty smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuń