Placuszki są bardzo pyszne, niezwykle puszyste i delikatne. Trudno było im się oprzeć. Równie dobrze smakują same, jak i z akompaniamentem. Można podawać je z delikatnymi dodatkami (np. śmietaną, serem) lub wyrazistszymi w smaku jak chorizo, biały ser i kminek czy serek kremowy i pomidor. Śniadanie gotowe w kilkanaście minut - i o to chodzi!
Składniki:
- 1,5 szklanki zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub konserwowego bio),
- 1 jajko wiejskie,
- 1/2 szklanki maślanki,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki owsianej,
- 1 garść koperku,
- szczypta soli morskiej,
- sól morska,
- pieprz świeżo zmielony,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin.
Przygotowanie:
Groszek ugotować lub odcedzić (jeśli jest z puszki). Zmiażdżyć na "mus". Dodać obie mąki, maślankę, jajko, koperek oraz przyprawy, wlać oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Smażyć ok. 1 minutę na stronę na średnim ogniu.
Doskonale rozumiem, że często kupujemy groszek konserwowy - można go bardzo długo trzymać, praktycznie w każdych warunkach, no i jest gotowy do spożycia zaraz po odcedzeniu. Ok, zgadzam się to jest ważne. O ile nie jesteś gosposią (gosposiem :)), bez dzieci i obowiązków zawodowych, to możesz pozwolić sobie na całodzienne siedzenie w kuchni, ale większość z nas nie ma na co dzień na to czasu. Świat się nie zawali ani Twoje zdrowie nie zrujnuje, jeśli od czasu do czasu zjesz jakąś konserwę z supermarketu - byle nie zbyt często. Taki groszek na przykład jest przechowywany nie w wodzie, a zalewie wodnej - z solą i cukrem! Po co to nam? Poza tym nie zastąpi to smaku pysznego, zielonego groszku...
Przy tego typu daniach przyda się Wam talent do dekorowania mini kanapeczek! Przygotowywaliście kiedyś jakąś imprezę/bankiet/uroczystość? Ciężko sobie wyobrazić tego typu event bez finger food. Tak więc, podobnie jak z kanapeczkami, spróbuj z plackami - daj ponieść się fantazji, zacznij od sprawdzenia, co masz w lodówce. Przyda się praktycznie wszystko! Ma być wesoło, kolorowo, smacznie i zdrowo!
Placki mają naprawdę niezwykłą konsystencję. Można podawać je od razu lub przygotować wcześniej. Doskonale sprawdzą się na wszystkie przyjęcia jako substytut wszelkiego rodzaju kanapeczek (jak wyżej). Można podawać je na ciepło i na zimno. Na wykałaczce lub bez. Na śniadanie, obiad lub kolację. Warto też spróbować tych placuszków jako substytut chleba, robiąc sandwicha... w tej grze wszystko jest dozwolone!
świetne placuszki!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na placuszki z groszku! :) I jak pięknie udekorowane! :)
OdpowiedzUsuńswietny pomysl, moze uda sie dzieci oszukac hehe ;), a co bys dala zamiast maslanki?
OdpowiedzUsuńJogurt, mleko (trochę mniej niż w przepisie). Może być tez kefir, kwaśne mleko albo mus jabłkowy.
UsuńBardzo fajny i oryginalny pomysł!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne :))
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te placuszki :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuń