sobota, 21 marca 2015

CHRUPIĄCA TILAPIA Z PIEPRZEM CYTRYNOWYM


Ryba z ryżem i zieloną sałatką, to jedna z częstych propozycji lunchowych, która pojawia się na moim stole. Jest śmiesznie szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i przede wszystkim bardzo dobrze zbilansowana. Jeśli w Waszym menu jest za mało ryb, to najwyższy czas to zmienić! Z pewnością wyjdzie Wam to na zdrowie.

Składniki na 2 porcje:
  • 300g filetów świeżej tilapii, 
  • 1/2 torebki ryżu jaśminowego, 
  • 4 duże garści roszponki, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 cytryna,
  • mąka ryżowa do obtoczenia ryby, 
  • sól morska, 
  • pieprz cytrynowy*.
* - jeśli nie macie gotowego pieprzu cytrynowego, użyjcie mieszanki świeżo zmielonego pieprzu ze skórką cytryny, której użyjecie w daniu. 


Przygotowanie:

Ryż jaśminowy ugotować i odłożyć. Rybę umyć i wytrzeć. Posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące ryżowej. Smażyć na łyżce oliwy z oliwek, na średnio rozgrzanej patelni na złoty kolor. Tilapię podawać na ciepło, udekorowaną plastrem cytryny, z ryżem i roszponką, obficie pokropioną sokiem cytrynowym.


Tego typu dania, to typowy repertuar Alvaro na obiad i kolację (a przepraszam - wieczorem bez ryżu, podobno szkodzi na zęby...). To dzięki niemu zapałałam miłością do prostych dań w stylu przedszkolnym. Dla mnie byłyby zbyt proste, nie wysublimowane, takie... jak z książkowej diety (choć ryba nie na parze)... tyle bezsensownych oporów. Proste potrawy są po prostu przepyszne. Przecież nie codziennie jadamy rzeczy, których nazw nie umiemy wymówić. Od czasu do czasu każdy ma ochotę na przysłowiowego schabowego i buraczki. Nie ma też nic obciachowego w dzieleniu się przepisami na najprostsze potrawy - to one są bazową podstawą naszej kuchni, biblią, którą każdy zna na pamięć. Poza tym są wśród nas początkujący kucharze i też ci, szukający inspiracji dla zdrowych, smacznych i szybkich dań. Wszystkim Wam i innym obiecuję - rybka z ryżem? Będziecie zachwyceni, to danie nie tylko dla dzieci poniżej piątego roku życia.

Poza tym, jak już wspominałam takie kombinacje są bardzo zdrowe. Dużo uwagi poświęcam temu, aby na moim talerzu znajdowała się odpowiednia porcja białka i dużo zielonych warzyw. Jeśli nie jadacie ryb i mięsa możecie przyrządzać kotlety i burgery z warzyw strączkowych. Te także polecam obtaczać w mące ryżowej - są dzięki temu niesamowicie chrupiące i znacznie zdrowsze, niż typowe - z mąki pszennej. Nie polecam Wam natomiast przygotowywać ryb w mące, jajku i bułce tartej. Grube panierowanie nie wnosi żadnej rewelacji smakowej do dania, za to skutecznie zabijając delikatny smak białych ryb.


Tak przygotowana rybka będzie odpowiednia także do kanapek i na zimno - w sałatce. Jeśli decydujecie się na tilapię uważajcie - ma niewielkie ości. Przed włożeniem jej do bagietki koniecznie upewnijcie się, że pozbyliście się już wszystkich ości. Białą rybę polecam Wam także jako propozycję piknikową. Da się ją bardzo łatwo zapakować i do tego długo utrzymuje świeżość.

Tilapia - tak czy nie?

Z pewnością nie jest to ryba, która pod względem swoich wartości odżywczych przewyższałaby inne ryby. Wiele osób ma wątpliwości, co do jej pochodzenia i hodowli. Często mówi się także, tilapia nawet nie jest rybą (?). Ma ona jednak kilka zalet, dla których warto od czasu do czasu zaprosić ją na swój stół. Przede wszystkim, jest bardzo prosta w filetowaniu i nie posiada charakterystycznego "rybiego" zapachu, jest niskokaloryczna i zawiera sporo białka. Poza tym, tilapia nie zawiera dużo tłuszczu i ma bardzo niewiele ości. Do tego jest tania, w porównaniu z innymi rybami. To prawda, że traktuję ją trochę, jak uboższą kuzynkę innych ryb i zadaję sobie pytanie, dlaczego jeść coś, co ma mniej zalet, niż inne produkty z tej kategorii? Otóż: warto czasami zdecydować się na coś innego. Nie samymi łososiami żyje człowiek. A poza tym, od tilapii nikt jeszcze nie umarł, więc nie ma tematu. 

Smacznego!



25 komentarzy:

  1. Pyszny miałaś obiad, czasami robię rybę w cieście z mąki ryżowej z curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też do rybki używam pieprzy cytrynowego, dodaje on potrawie świetnego aromatu. Świetnie wysmażona, apetycznie podana, brawo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam wspaniała rybka :-) pieprz cytrynowy jest super :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam wspaniała rybka :-) pieprz cytrynowy jest super :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. idealne danie na słoneczny obiad nad morzem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryby przygotowane w ten sposób są najlepsze, precz jajeczne panierki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie, lubię takie rybki

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie do końca lubię ryby, ale w takim wydaniu wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. To się nazywa pyszny i wartościowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mam teraz ochotę na taki pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie na moim talerzy również często lądują bardzo proste dania.
    A rybki uwielbiam, w dodatku w takim wydaniu- mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Obiad idealny! Chrupiąca rybka, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co za smakowitości, aż ślinka cieknie! Uwielbiam tą rybę!

    Zapraszam na nowy post:
    http://alanja.blogspot.com/2015/03/naszyjnik-i-kolczyki-z-otiencom.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Mieszanka pieprz cytrynowy jest świetna do ryby, też zdarza mi się jej używać. Pysznie wygląda Twój obiad!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny przepis:)
    po tilapię czasami sięgam, bo w w przeciwieństwie do innych ryb lubi ją moja mała

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam rybę w takim wydaniu :) To pochwała prostoty. Fajnie, że dzielisz się takimi przepisami, bo czasami człowiek zapomina, że nie potrzeba tysiąca wymyślnych składników, aby wyczarować coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ryby :) Tak przyrządzoną chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię panierkę z mąki ryżowej, tilapię zresztą też, pomimo nienajlepszych notowań.

    OdpowiedzUsuń
  19. nie jadłam tej rybY jeszcze, danie super; )

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny przepis - prosty ale jaki apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię tilapię, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń