czwartek, 28 maja 2015

AZJATYCKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Kto powiedział, że sałatki nie mogą być pełnowartościowym i fascynującym daniem? Z całą pewnością nie ja! Dzisiaj przedstawiam Wam kontynuację moich rozważań nad ekscytującymi sałatkami i zabieram Was w małą podróż na wschód. Moi kochani, witam w Azji! Możecie już wyciągać pałeczki, ale glutaminian sodu lepiej zostawcie w spokoju.




Składniki na 3 porcje:

Kurczak:

  • 30 dag piersi z kurczaka, 
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli, ekologicznego, 
  • 1 łyżka sosu z mango, ekologicznego, 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryczki, 
  • szczypta mielonego imbiru, 
  • szczypta mielonej ostrej papryczki chilli, 
  • szczypta soli morskiej,
  • odrobina mąki ryżowej do obtoczenia kurczaka, 
  • 2 łyżeczki tłuszczu kokosowego nierafinowanego.

Sałatka:
  • 3 duże garści rukoli, 
  • 2 średnie marchewki, 
  • 6 łyżek mieszanki kiełków na patelnię,*
  • 1 pęczek szczypioru, 
  • 6 łyżek sezamu, 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 
  • 3 łyżki oleju sezamowego, 
  • 3 łyżki octu ryżowego, 
  • szczypta mielonego imbiru.
 * - ja użyłam kiełków soczewicy, ciecierzycy i fasoli mung

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie oczyścić. Pokroić na 3 małe filety i bardzo delikatnie rozbić. W dużej misce wymieszać sos chilli, sos mango, przyprawy i sól i obtoczyć w nich kurczaka, odstawić na 20 minut do "przegryzienia" się składników. Na dużej patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzać tłuszcz kokosowy. Filety delikatnie obtoczyć w mące ryżowej i smażyć kilka minut na stronę, na złoty kolor (z zewnątrz powinny być chrupiące, a w środku delikatne).

Rukolę umyć, odwirować i rozłożyć pomiędzy 3 talerze. Marchewki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Szczypior grubo posiekać, najlepiej pod kątem. Dodać do rukoli. Kiełki podprażyć na łyżeczce oliwy ok. 4 minuty, mieszając co jakiś czas. Usmażonego kurczaka pokroić w pasy i ułożyć na sałatce razem z kiełkami. Posypać uprażonym sezamem. Olej sezamowy, ocet ryżowy i imbir wymieszać, polewać dressingiem tuż przed podaniem.


Sałatka, daję słowo, była przepyszna. Wspaniale sugerowała azjatyckie smaki, niczego na siłę nie narzucając. Zjedliśmy ją pałeczkami (całą), co nie okazało się jakimś szczególnym wyzwaniem. Zupełnie inaczej jak w przypadku ryżu, którego nigdy nie jestem w stanie skutecznie zjeść bez europejskich sztućców. Co ciekawe, wielu Azjatów w ogóle nie używa niczego. Świetnie radzą sobie jedząc palcami, pomagając sobie kawałkiem pieczywa lub liściem. Tak, tak, dobrze przeczytaliście. Kiedyś podczas pobytu na Sri Lance zabrali nas na popisowy pokaz gotowania ich typowego dania, oczywiście curry. Jakie było nasze zdziwienie, kiedy nałożyli je nam na kawałek mokrego liścia i pożyczyli smacznego. Każdy zaczął się nieśmiało oglądać na sąsiadów, po czym posłusznie włożył do buzi kawałek rośliny i zaczął z niej wyjadać swoją porcję. Dało się? Pewnie i to jeszcze jak smakowało!


Zostawiam Was dzisiaj bez słowa na niedzielę (czy też czwartek, kto tam liczy) i udaję się świętować. Dzisiaj jest mój wyjątkowy dzień, urodziny! :) 

Adios, 
Dorota


65 komentarzy:

  1. Spełnienia marzeń w takim razie! :-) Fantastyczna sałatka lubię azjatyckie klimaty. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie jedzenie, no może oprócz kurczaka... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszości z okazji urodzin:) a sałatka zdecydowanie w moim typie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszego! Sałatka aż paluszki lizać, mniami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego! Sałatka rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego! Sałatka rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka sałatka to dla nas idealne danie główne :) Lekko i smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym oj zjadłabym taką sałatkę, moje smaki. Wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna .Mój mąż się tak żywi codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  10. jak zwykle super zdjęcia :) a ja tak głodna przed kolacją sobie patrzę w monitor.....

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie wygląda rewelacyjnie :-) piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nooo...? Rozwijasz się!
    Ze zdjęciami też...

    OdpowiedzUsuń
  13. Kompozycja idealna, wygląda pięknie ! Kiełki uwielbiam ! Wypróbuję tę sałatkę na pewno z tym że kurczaka zastąpię grillowanym seitanem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cóż za smaki, zrobię koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla mnie ta sałatka to całe danie, jest fantastyczna!
    I pięknie podana.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dla mnie ta sałatka to całe danie, jest fantastyczna!
    I pięknie podana.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo kusząco podana, jej skład tylko prosi się o wypróbowanie!

    OdpowiedzUsuń
  18. pysznie wygląda :) i pięknie podana:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda smakowicie. U mnie dziś też były nieco azjatyckie klimaty na obiad. ;) Ale na pałeczki tym razem się nie skusiłam.. :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Apetyczna sałatka, piękne zdjęcia! :) Najlepsze życzenia z okazji urodzin! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ja sie powinnam urodzić w Azji - ta kuchnia najbardziej mi smakuje i mojemu brzuszkowi tez:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Sałatka idealna na wiosnę i lato:)) Przepięknie wyszły te krople wody na liściach! Super zdjęcia z przyjemnością oglądam:))

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetna sałatka ! bardzo lubię takie azjatyckie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Fantastycznie wygląda ta sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  25. Mega ciekawy blog! x

    http://ewhem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. ooo masakra cóż a wykwintność, nie wiem na co patrzeć... na perfekcyjne zdjęcia czy na jedzenie ^^

    OdpowiedzUsuń
  27. wspaniałe połączenie smaków i struktur :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pięknie podane i prawie jak obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Zatęskniłam za azjatycka kuchnia, chyba z rok minął jak ostatnio robiłam, a lato będzie sprzyjać takim szybkim daniom!

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam sałatki z kurczakiem, to moje ulubione, w wresji azjatyckiej na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Azjatycka kuchnia to dla mnie jedna wielka zagadka, ale Twoja sałatka wygląda tak smakowicie, że chyba skuszę się na nią w najbliższym czasie :)
    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  32. Lubię azjatycką kuchnię, więc sałatka bardzo w moim stylu, szczególnie, że zawiera kurczaka ♥

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  33. Zjadłabym w wersji wegetariańskiej, uwielbiam azjatyckie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam, chętnie bym się poczęstowała!

    OdpowiedzUsuń
  35. Smaczna i pięknie podana:)))
    Zapisuję i na pewno wypróbuję.
    Trochę spóźnione, wiem, ale życzę Ci Dorotko wszystkiego naj naj najlepszego:-)

    OdpowiedzUsuń
  36. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Spóźnione, ale szczere życzenia urodzinowe! :) Sałatka fantastyczna, nic dodać, nic ująć ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Prezentuje się obłędnie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  39. oj zjadłoby się taką sałatkę, bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  40. sałatki robię namiętnie, często eksperymentuje w kuchni jeśli o nie chodzi i mieszam różne składniki

    OdpowiedzUsuń
  41. świetny przepis i piękne zdjęcia, zgłodniałam i zaczęło mi burczeć w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Zjadłabym taką w wersji wege :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Zjadłabym taką w wersji wege :)

    OdpowiedzUsuń
  44. 100 lat! sałatka rewelacyjna, ale zdjęcia po prostu genialne!!!

    OdpowiedzUsuń
  45. Uwielbiam sałatki z kurczakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Wow! Pysznie i jak pięknie się prezentuje na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Wygląda pięknie. Z chęcią bym zjadła taką sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  48. 3 razy tak! wygląda pysznie

    http://czillen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  49. Pysznie to wygląda :) Bardzo ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  50. Absolutnie moje smaki! Spałaszowałbym taką sałatkę z przyjemnością :D

    OdpowiedzUsuń
  51. jejku! jest taka piękna, że aż szkoda jeść:D

    OdpowiedzUsuń
  52. Smaki jak najbardziej moje :) Super sałatka :))

    OdpowiedzUsuń
  53. Ustawiam się w kolejce po jedną porcję, piękne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Sałatka wygląda dość kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Takie azjatyckie pyszności to ja uwielbiam ! :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia. Mniaaam, przegryzałabym!;-)

    OdpowiedzUsuń
  57. Polecam zjeść również liście funki ogrodowej (na zdjęciach), jeśli są z własnego ogródka, bez nawozów. Są jadalne, na szczególną uwagę zasługują łodyżki, które można przyrządzać tak jak szparagi :)

    OdpowiedzUsuń