piątek, 8 maja 2015

BORÓWKOWE CIASTO ŚNIADANIOWE Z PALETNI

Delikatne i puszyste ciastko kokosowo - jagodowe. Zdrowe, smaczne i bez glutenu. Do tego błyskawiczne w przygotowaniu i niezmiernie przyjemne w konsumpcji :) Warto przygotować więcej, niż zamierzacie zjeść, uwierzcie - warto. Znika zdecydowanie szybciej, niż powinno. 








Składniki na 1 porcję:

Ciasto:
  • 1 jajko wiejskie, 
  • 2 łyżki mąki sojowej,
  • 2 łyżki mąki owsianej, 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych, 
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego, 
  • garść borówek amerykańskich, 
  • 1 łyżka ksylitolu, 
  • tłuszcz kokosowy do smażenia, 
  • szczypta soli morskiej.

Kokosowy cukier puder:
  • 1 łyżka ksylitolu, 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych.
do podania: jogurt grecki, listki melisy, kwiaty bzu, świeże borówki amerykańskie.


Przygotowanie: 

Żółtko oddzielić od białka. Dodać do niego obie mąki, wiórki kokosowe, mleko, ksylitol i dobrze wymieszać. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z drugą masą i jagodami. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu z odrobiną tłuszczu kokosowego. Smażyć kilka minut pod przykryciem, aż ciastko upiecze się na złoty kolor i zetnie w środku. Delikatnie przewrócić i smażyć jeszcze przez około 1 minutę. 

Ksylitol i wiórki kokosowe umieścić w kielichu blendera. Zmiksować na pyłek. Biszkopt podawać od razu z kokosowym cukrem pudrem, melisą, świeżymi borówkami i listkami melisy. Można udekorować można kwiatami bzu.



Ostatnimi czasy pojawiło się w mojej głowie wiele ciekawych i kreatywnych pomysłów. Mam nadzieję, że po wakacjach przybiorą one realniejszych kształtów i staną się rzeczywistością. Dużo się ostatnio dzieje. Jak to maj i wiosna, wszystko przyspiesza, a życie staje się dynamiczniejsze.

Majówkę spędziliśmy w Krakowie, przechadzając się po mieście w deszczu, chodząc do kina i biorąc udział we wspanialej grze w stylu wyjdź z pokoju w godzinę. Przyznam szczerze, że było to moje pierwsze doświadczenie z tego typu grą i zrobiła ona na mnie niemałe wrażenie. Wybraliśmy pokój postapocalyptia, który samym wystrojem nawiązywał nieco do wnętrz więziennych czy wojennych. Gra opierała się na zagadkach logicznych, dopasowywaniu kodów, haseł i szyfrów i oczywiście na nieszablonowym myśleniu i pracy zespołowej. Jest to fenomenalny sposób na spędzenie wolnego czasu w kreatywny sposób. Warto zebrać zgraną, kilkuosobową grupę i zmierzyć się z wyzwaniem.

Dla zainteresowanych - Challenge Accepted, miejsce, w którym się bawiliśmy.



Wiosna w naszym ogrodzie już w pełni zakwitła. Cieszymy się majowym bzem, tulipanami i zapachem świeżo skoszonej trawy. W planach mamy długie godziny spędzone na grillowaniu i podziwianiu zieleni. Pogoda zachęca do działania i spędzania czasu na powietrzu. Placyk targowy obok naszego domu kusi dojrzałymi owocami i warzywami, mieni się kolorami wiosny. Czy Wy też to czujecie? Tą całą pozytywną energię, którą czerpiemy ze słońca i jego wpływu na naturę? 
Wszystko rozkwita, budzi się do życia. Promienie słoneczne delikatnie grzeją, a lekki wiatr przyjemnie orzeźwia w parne dni. Wiosna jest piękna, a jednak niezwykle krótka. Och, co byśmy dali, aby zatrzymać te cudowne dni na znacznie dłużej. Albo, żeby cieszyć się nimi o wiele wcześniej. 

Jest to zdecydowanie jedna z najbardziej wyczekiwanych pór roku. Po długich, depresyjnych miesiącach bez słońca i przyjemnej temperatury nasz organizm odżywa. To, co istotne, to aby pamiętać, że nasz ciało w ciągu wiosny ma nieco inne potrzeby niż zimą. Podstawową sprawą przestaje być ogrzanie i dokładne odżywienie organizmu, ale zmiana menu na lekkie i pełne sezonowych owoców i warzyw. To najlepsza pora roku na detoks czy długofalową dietę oczyszczająca. Dzięki dostępnym produktom staje się to dużo prostsze, niemal instynktowne. To właśnie teraz najczęściej sięgamy po zdrowe przekąski, zawierające dużo witamin, a unikamy ciężkiego i tłustego jedzenia, które jakoś nam "nie pasuje". Nasz organizm sam sugeruje nam, co jest dla nas dobre i właściwie. Mimo, że od siedemnastowiecznego życia zgodnie z prawami natury trochę się zmieniło, akurat o tą jedną rzecz warto dbać. Sezonowość menu.




29 komentarzy:

  1. W sezonie na borówki bardzo często jem podobne dania :) No i bardzo lubię połączenie borówek z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak taki placuszek z borówkami *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś wspaniałego! Kocham borówki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, brzmi znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie .Najbardziej mnie ciekawi smak kwiatków bzu.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam borówki więc takie ciasto też bardzo by smakowało : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie śniadanko to ja poproszę. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takie szybkie pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też czuję wiosnę, łapię dobrą energię, cieszę się zapachem bzów...
    a ciasto pomysłowe i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, takie ciasto musi być pyszne! Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, uwielbiam borówki, to coś dla mnie, z chęcią bym skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cóż za pyszności :) Jak ja kocham bez, kocham maj :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Borówki i kokos to idealne połączenie. Zjadłabym;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam jak wspaniale wygląda :-) zjadłabym z chęcią porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam jak wspaniale wygląda :-) zjadłabym z chęcią porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda obłędnie :) No i ciasto z patelni, nie mam piekarnika, więc taka opcja mi odpowiada :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny pomysł, prosty i apetyczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniałe rozpoczęcie dnia z takim śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dla nas kolor fioletowy to bardzo apetyczny widok :) Czas kupić boróweczki :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Łał! Brzmi rewelacyjnie! Z chęcią zrobię sobie takie któregoś razu na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto fantastyczne!
    A majówkę to dopiero spędziłaś, aż zazdroszczę ci udziału w takiej grze, brzmi bardzo ciekawie :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepysznie wygląda, idealne na moją ulubioną porę roku. ^^

    OdpowiedzUsuń
  23. Oh that looks so appetizing,
    very very yummy!

    http://roomsofinspiration.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo ciekawy pomysł na ciasto :) Przepyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  25. mniam! takie ciasto zawsze!

    OdpowiedzUsuń