wtorek, 19 maja 2015

LEKKA SAŁATKA Z INDYKIEM

Chrupiąca zielona sałata, słodkie pomidorki, pikantna szalotka i aromatyczny indyk. Brzmi dobrze? To jeszcze nie koniec. Ta lekka, wiosenna sałatka ma wszystko, co najlepsze. Jest doskonale zbilansowana i syci na dłużej, niż się spodziewacie! Nie ma na co czekać, grillujcie indyka i pakujcie Wasze lunchboxy na drogę. 







Składniki na 1 sałatkę:

Mięso:
  • 80 g piersi indyka, 
  • 1 mały ząbek czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • 1/4 łyżeczki tymianku, 
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu, 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 
  • sól morska, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sałatka:
  • 3 garście sałaty masłowej, lodowej lub rzymskiej, 
  • 1/3 czerwonej papryki, 
  • 1 garść pomidorków koktajlowych, 
  • 1/4 ogórka, 
  • 1 szalotka, 
  • 2 łyżka startego parmezanu, 
  • 1 jajko od kury z wolnego wybiegu.

Dressing:
  • 1 łyżeczka bazylii, 
  • 1/4 łyżeczki tymianku, 
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu, 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 
  • 1/2 łyżeczki oregano, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka octu winnego, 
  • szczypta soli morskiej.

Przygotowanie:

Mięso wymieszać ze składnikami marynaty, odłożyć na chwilę. Patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu. Indyka usmażyć na złoty kolor z obu stron, uważając, żeby nie przesuszyć zbytnio mięsa. Zdjąć z patelni i odłożyć na kilka minut.

Sałatę umyć i porwać, wkroić paprykę i ogórek. Dodać pomidorki, posiekaną szalotkę i ugotowane jajko (polecam gotować do średnio twardego żółtka - 5 minut). Posypać tartym parmezanem. Udekorować indykiem pokrojonym w szerokie pasy. 

Składniki dressingu dokładnie ze sobą przemieszać, powoli dolewając oliwę. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.


Jeśli z jakiś powodów przestrzegacie ścisłej diety i Wasze posiłki są dalekie od różnorodnych pewnie jak na zbawienie czekacie na jakieś urozmaicenie Waszego dziennego menu. Oto i one - zioła i sosy. Przygotowując Wasze własne mieszanki nigdy (choć to może za dużo powiedziane) nie znudzicie się kurczakiem z patelni czy pieczoną rybą. Women's Health opracował dla takich właśnie osób listę dodatków, które wspomogą lub odmienią smak nudnawych potraw. Nie przegapcie tego, uratują Wasze niejedno danie!

Mieszanki ziół, które możecie wykorzystać do ryb, mięs, sosów, marynat czy maseł smakowych:

Grecja:
1/4 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki suszonej mięty (polecam dodać też świeżej), 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 1/8 łyżeczki suszonej bazylii, 1/8 łyżeczki suszonego majeranku, 1/8 łyżeczki suszonej natki pietruszki (też polecam świeżą), 1/8 łyżeczki mielonej cebuli, 1/8 łyżeczki mielonego czosnku.

Włochy:
1/2 łyżeczki mielonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1/8 łyżeczki czerwonego pieprzu.

Tajlandia:
2 łyżeczki soku z limonki, 1/2 łodygi trawy cytrynowej (obranej i drobno posiekanej), 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru, 1 łyżeczka sosu rybnego.

Hiszpania:
1 łyżeczka mielonego czosnku, 1 łyżeczka mielonej cebuli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki płatków chilli, 1/4 łyżeczki mielonego kuminu.

Maroko:
1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonego kuminu (polecam użyć też całych ziaren).

Ponadto, WH wspomina, że warto mieć w domu także: musztardę Dijon, suszone przyprawy, bulion drobiowy lub ekologiczną kostkę, świeży korzeń imbiru, świeże zioła, czosnek, płatki chilli, sok z cytryny, sok z limonki, sos sojowy o niskiej zawartości sodu, pieprz świeżo zmielony, salsę, ocet, chrzan oraz sos Worcestershire. Od siebie mogę też dodać: hummus zwykły i smakowy, guacamole, awokado, szalotki, passatę pomidorową i ekologiczne mleczko kokosowe.

mieszanka włoska, użyta jako baza do marynaty kurczaka i dressingu


... ale to jeszcze nie wszystko! Oprócz tego mowa jest też o marynatach jogurtowych i dipach! Te świetnie skomponują się z mięsami, rybami, warzywami, przydadzą się na grilla, do ziemniaczka i na party z przyjaciółmi.
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego lekkiego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - używać do owoców, 
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lekkiego, 1 ogórek, 1/2 posiekanej papryczki, sok z 1/2 limonki, sól pieprz - do ryb i kurczaka, 
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego lekkiego, 1 łyżka musztardy Dijon - do kurczaka, wieprzowiny i warzyw, 
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego lekkiego, 1 łyżeczka świeżego koperku, 1/4 awokado - do kurczaka i warzyw,
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego lekkiego, 1 ząbek czosnku, 1/4 posiekanego ogórka, 2 łyżeczki posiekanej, świeżej mięty.
Ponadto, kiedy zblazowani dobrobytem zupełnie będziemy już grymasić smak można wzbogacić poprze dodatek: miodu, ketchupu, sosu barbecue, sosu marinara, posiekanych orzechów, parmezanu, kakao, wiórków kokosowych, salsy z mango. Od siebie dorzucam jeszcze: syrop klonowy i z agawy, spirulinę i proteiny konopne, sos ze świeżych malin lub mango, szczyptę cukru brzozowego, chrupki quinoa, mozzarellę i suszone owoce.

Mam nadzieję, że przy najbliższej blokadzie smakowej nie dacie się nudzie i pokonacie ją w dobrym stylu! Bez tłuszczu i glutaminianu sodu!



41 komentarzy:

  1. Fajna, wiosenna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sałatki z mięskiem to są jednak najlepsze sałatki :D Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna sałatka, taka porcyjka na kolację to prawdziwa uczta!
    dziękuję za ściągę ziół i dipów - bardzo przydatna w zwalczaniu smakowej nudy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taką sałatkę rzucam się z zamkniętymi oczami!.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna sałatka i fajne dipy

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi lepiej niż dobrze, a wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie brzmi dobrze. Brzmi wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie!! Zdrowo i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od razu zgłodniałam..muszę coś sobie upichcić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękna kolorowa sałatka :) oczami jadłabym... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
    www.mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszna aromatyczna i zdrowa ach:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale zgłodniałam, przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie :)) Świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zastąpiłabym czymś kurczaka i dla mnie byłaby idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robię bardzo podobną i jest absolutnie przepyszna, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna, lekka, wiosenna sałatka, w sam raz dla mojej rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. na pewno pyszna- tyle warzyw i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  19. No pychota! Dla mnie przepis idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dla mnie bomba! Smaku i witamin ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Co za mieszanka smaków :D Uwielbiamy takie aromatyczne sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaka pyszna sałatka, i kolorowa. Indyka bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniała sałatka, ta ilość przypraw w dressingu jest świetna. Bardzo lubię takie aromatyczne dania;)

    OdpowiedzUsuń
  24. sałatka jak z żurnala :) a kompozycje ziołowe do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Sałatka cudna a ściąga jaka pomocna :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Kolorowa, zdrowa i pyszna, to coś dla mnie:)))

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam indyka, uwielbiam sałatki - idealnie jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetna sałatka, bomba witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetna sałatka, bomba witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo podoba mi się podpowiedź odnośnie mieszanek ziół z różnych zakątków świata. Takie kompozycje całkowicie zmieniają smak nawet najprostszej sałatki. I like it! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepysznie i przesmacznie. :) mniami. wpraszam się do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszne dania i jakie piękne fotki! Sałatka mega!

    OdpowiedzUsuń
  33. jaka piękna, żywa, i jaka zdrowa ^^ A z tymi różnymi smakami to genialny pomysł, chyba się skuszę, dziękuje :) Chyba na Włochy się skuszę, bo te składniki mam xDD

    OdpowiedzUsuń