środa, 11 listopada 2015

NALEŚNIKI PODWÓJNIE GRYCZANE Z FETĄ I ORZECHAMI

Dobre wolne to długie wolne. Najlepiej nieoczekiwane (choć w przypadku 11 listopada ciężko tu o zaskoczenie), w środku tygodnia, leniwe. Nasza Fiesta Nacional pozwala mi podreperować moją nieobecność i dotrzymać rzuconej na wiatr, jak się okazuje, obietnicy, że będę bywać tu częściej. Ale naprawię się, inspiracja będzie gonić inspirację, słowo daję! Wiadomo, nieobecność też jest pewną formą fetyszu - tak przynajmniej zaostrzę Wasz apetyt, w przenośni i mam nadzieję dosłownie. Tak więc znowu zdrowo, lekko i jesiennie. Gryczane naleśniki, dobry farsz. W ogóle wszystko dobre, także smacznego!


Składniki na 4 porcje: 

Naleśniki: 
  • 1 łyżka nasion chia + 8 łyżek wody, 
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli.

Nadzienie:
  • 100g ugotowanej kaszy gryczanej, 
  • 100g sera feta, 
  • 2 łyżki sera ricotta, 
  • orzechy włoskie, 
  • świeży szpinak baby, 
  • szczypiorek, 
  • pieprz ziołowy, 
  • kminek mielony. 

Przygotowanie:

Nasiona chia zalać wodą, pozostawić do nasiąknięcia ok. 30 minut. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać wodę gazowaną i chia. Dobrze wymieszać. Smażyć na średnim ogniu po 1-2 minut na stronę. Usmażone naleśniki odłożyć w ciepłe miejsce aż do podania.

Ser feta wkruszyć do miski, dodać ricottę i szczypiorek. Zmiksować na gładki serek. Każdego naleśnika posmarować dwoma łyżkami dipu, dodać kaszę, posiekane orzechy włoskie, szpinak i przyprawy. Podawać letnie lub na ciepło, zapiekane w piekarniku.


Naleśniki są bezglutenowe, wegańskie i jakby się im tak dokładnie przyjrzeć, to nie zawierają praktycznie nic, a przynajmniej nic szkodliwego. Można je oczywiście przygotować w wersji tradycyjnej, z jajkiem zamiast chia i na mące pszennej, żytniej, orkiszowej, kto co lubi. Ale nie warto! Tym razem trzymajcie się przepisu. W takim dobrym składzie nie potrzeba już free style'u. 

Zostawiam Was też bez słowa na niedzielę, zgłaszam dzisiaj nieprzygotowanie. 
Miłego dnia!


32 komentarze:

  1. Skład naleśników jest idealny, będę musiała sama zrobić takie niedługo ;)
    Wyglądają świetnie - niecodziennie i pysznie zarazem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki gryczane są pyszne i z takim farszem - mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniki gryczane, w Twojej wersji prezentują się świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale, już wiem co jutro na pewno znajdzie się na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie smaków! Zjadłabym :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja się poczęstuje, cudowne naleśniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurka.. ależ pyszne to połączenie.. mm.. aż zjadłabym <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich naleśników jeszcze nie jadłam. Pełen odjazd! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poezja! Uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne i zdrowe naleśniki, takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi bezbłędnie i obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Robisz przepiękne zdjęcia. Nie da się przejść obok nich obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię gryczane naleśniki chociaż... wersji podwójnie gryczanej jeszcze nie jadłam. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialne! mam ogromną ochotę na kaszę gryczaną, więc zapisuję przepis i mam nadzieję, że już niedługo będą gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe naleśniki i świetny pomysł na podanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały gryczany mix, czyli wszystko co najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ło! Jestem zachwycony! Uwielbiam kaszę gryczaną, więc to naleśniki idealne dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmm wyglądają na smakowite :) Piękne zdjęcia zrobiłaś, wyglądają jak z jakiejś dobrej książki kucharskiej!
    Pozdrawiam i zapraszam Cię również do siebie na bloga:
    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo ciekawy przepis. Takich naleśników jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł! I te piękne "koronkowe" naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  21. przepyszne i takie zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  22. o matko... ale bym pojadła wyglądają wręcz magicznie :O A naleśniki na wytrawnie przepadam ^^

    OdpowiedzUsuń
  23. nie pomyślałabym o takich składnikach - bardzo kreatywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kochamy naleśniki gryczane! Bardzo chętnie wypróbujemy ten przepis z nasionami chia :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nigdy nie jadłam takich naleśników. Bardzo ciekawy pomysł na ich zdrowszą wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super przepisy i bardzo ładne zdjęcia! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  27. This mouth-watering recipe is looking so delicious. I am going to try this. Thanks for sharing this post.

    OdpowiedzUsuń
  28. One of the perfect and informative site ever. Bookmarked for future read.
    make personality

    OdpowiedzUsuń
  29. While all end results are accurate on your health, the inexperienced end result provides a completely unique dietary profile that could offer several benefits. For example, green fruits apples are an amazing supply of fiber, that may assist to sell digestive regularity.

    OdpowiedzUsuń