piątek, 24 maja 2013

KERGULENY ZAPIEKANE W BEKONIE

       Kerguleny czyli champsocephalus gunnari. Wyśmienite ryby morskie. Owinięte w plaster bekonu i zapiekane w piekarniku stanowiły pyszny, dietetyczny obiad. Nic tylko się zajadać!

     
     Składniki na 4 porcje (130 kcal każda):
  • 4 kerguleny (ja kupiłam mrożone),
  • 4 plastry bekonu, 
  • 1 cytryna,
  • pieprz, 
  • sól.   
 Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ryby umyć, oczyścić. Posypiać pieprzem i solą oraz polać sokiem z cytryny. Każdą kergulenę owinąć dokładnie plastrem bekonu. Układać na papierze do pieczenia i zapiekać ok 15 - 20 minut aż bekon będzie dobrze przypieczony. Podawać od razu. 

* do podania zielona fasolka
     

5 komentarzy:

  1. Bardzo dobra ryba. Choć dziś jadłam wędzonego jesiotra :D
    No i pastę z łososia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietny przepis! chyba zaczne sie rozgladac za jakims rybnym sklepem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam tej ryby, wygląda bardzo pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń