piątek, 17 maja 2013

STEK WOŁOWY Z PURE BATATOWYM

       Osobiście nie przepadam za stekami wołowymi. W ogóle nie jestem mięsożercą, ale skoro już zostało kupione to trzeba było jakoś to oporządzić i zjeść. Z dodatkiem sosu śmietanowo-pieprznego, puree z batatów i zielonej fasolki było całkiem zjadliwe, a nawet więcej - pyszne! Nie spodziewałam się, że znajdę przyjemność w jedzeniu steków, a tu proszę...
     
     Składniki na 3 porcje (150 kcal każda):
  • 3 kawałki wołowiny po 10 dag każdy,
  • pieprz indyjski,
  • 1 łyżka oliwy.
     sos śmietanowo - pieprzowy (25 kcal porcja):
  • 5 łyżek gęstej śmietany 12%,
  • sól, 
  • pieprz gruboziarnisty,
  • sos worcestershire,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej.
     puree z batatów (85 kcal porcja):
  • 1 duży batat (mój ważył 1/2 kg),
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • sól.
     Przygotowanie:

     Steki rozbić i oprószyć dokładnie pieprzem. Smażyć po 5 minut na stronę. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. W misce wymieszać śmietanę, przyprawy, musztardę i sos worcestershire, dodać trochę wody, który wypłynie ze steków. Podgrzewać na patelni ze steków, cały czas mieszając. Batata umyć, obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ubić z łyżką jogurtu greckiego. Podawać z zieloną fasolką lub ogórkami małosolnymi.



      Danie wyszło rewelacyjnie. Wołowina rozpływała się w ustach, idealnie kontrastowała z lekko słodkim smakiem puree. Dzięki towarzystwu warzyw potrawa stanowiła pełnowartościowe danie z kuchni jak u mamy. Jednym słowem pycha!
   

1 komentarz:

  1. A ja wręcz przeciwnie, uwielbiam steki. Bardzo rzadko jem mięso jakiekolwiek, ale na widok steka oczy mi się zaczynają świecić, a ślinianki pracować na najwyższych obrotach :-)

    OdpowiedzUsuń