poniedziałek, 24 lutego 2014

CARPACCIO Z BURAKA

Carpaccio, jak to bywa, nie jest dla wszystkich. Niektórzy jedzą surowe mięso i ryby, inni nie. Podobnie może być z burakiem (zakładam, że wszyscy choć raz jedli barszcz). Surowy buraczek w towarzystwie prawdziwego sera fety i oliwy pieprzowej to prawdziwy rarytas, aczkolwiek dla odważnych.

Składniki na 1 porcję (340 kcal):
  • 1 surowy burak (ok. 10 dag),
  • 50 dag kostki owczego (lub z domieszką kozią) sera fety,
  • kilka listków melisy,
  • 2 łyżki oliwy pieprzowej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól morska,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Buraka obrać i pokroić na maszynce (lub ostrym nożem) na cienkie plastry. Ułożyć na talerzu, oprószyć fetą. W osobnym naczyniu wymieszać sok z cytryny z oliwą, solą i pieprzem. Carpaccio udekorować melisą i polać dressingiem.



3 komentarze:

  1. Bardzo przyjemne miejsce. Będę wpadać częściej. Zapraszam do siebie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie będę ukrywać, że uwielbiam to połączenie. Rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda, uwielbiam ten intensywny kolor buraka :)

    OdpowiedzUsuń