środa, 26 lutego 2014

TATAR WOŁOWY

Tatar wołowy to jedna z najpopularniejszych przystawek. Wersji ma tyle, ile kucharzy, a mimo i tak zawsze kręci się wokół tych samych podstaw. Tatar z tego przepisu niepokojąco daleko odbiega od normy, bo nie ma ani żółtka, ani oliwy. Ma za to inne ciekawe dodatki - w końcu nie zawsze musi być szablonowo.








Składniki na 4 porcje ( 90 kcal każda):
  • 25 dag świeżego mięsa wołowego, zmielonego na maszynce,
  • 3 łyżki kaparów,
  • 1 biała cebula,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire*,
  • sól, 
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • słodka i ostra papryczka.
do podania: mała wiejska bagietka podzielona na 8 kromeczek

* - ewentualnie można użyć sosu sojowego


Przygotowanie:

Wołowinę zmielić na maszynce, doprawić solą, dużą ilością pieprzu i paprykami oraz sosem Wercestershire. Mięso dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać na kromce wiejskiego chleba z posiekaną cebulą i kaparami.




Inny pomysł na tatara znajdziecie tutaj - tatar z łososia, zupełnie inny i bardzo ciekawy, mój faworyt w kuchni!

2 komentarze:

  1. Mój tata za taki dałby się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz jadłam w ten weekend. Przyrządzony przez mojego partnera - również debiutował w tym zakresie:) Pomimo tego, że na samą myśl o surowym mięsie robiło mi się niedobrze, spróbowałam. Smakowało, ale jednak to surowe mięso, chyba nie dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń