Tatar wołowy to jedna z najpopularniejszych przystawek. Wersji ma tyle, ile kucharzy, a mimo i tak zawsze kręci się wokół tych samych podstaw. Tatar z tego przepisu niepokojąco daleko odbiega od normy, bo nie ma ani żółtka, ani oliwy. Ma za to inne ciekawe dodatki - w końcu nie zawsze musi być szablonowo.
Składniki na 4 porcje ( 90 kcal każda):
- 25 dag świeżego mięsa wołowego, zmielonego na maszynce,
- 3 łyżki kaparów,
- 1 biała cebula,
- 1 łyżka sosu Worcestershire*,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- słodka i ostra papryczka.
* - ewentualnie można użyć sosu sojowego
Przygotowanie:
Wołowinę zmielić na maszynce, doprawić solą, dużą ilością pieprzu i paprykami oraz sosem Wercestershire. Mięso dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać na kromce wiejskiego chleba z posiekaną cebulą i kaparami.
Inny pomysł na tatara znajdziecie tutaj - tatar z łososia, zupełnie inny i bardzo ciekawy, mój faworyt w kuchni!
Mój tata za taki dałby się pokroić :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz jadłam w ten weekend. Przyrządzony przez mojego partnera - również debiutował w tym zakresie:) Pomimo tego, że na samą myśl o surowym mięsie robiło mi się niedobrze, spróbowałam. Smakowało, ale jednak to surowe mięso, chyba nie dla mnie:)
OdpowiedzUsuń27 year old Dental Hygienist Winonah Rewcastle, hailing from Dolbeau enjoys watching movies like My Father the Hero and Gambling. Took a trip to Boyana Church and drives a McLaren F1. sprobuj tutaj
OdpowiedzUsuń