czwartek, 27 lutego 2014

ZUPA KREM Z BROKUŁA I FASOLKI SZPARAGOWEJ

Taką zupę robię zawsze, gdy mam ochotę na ciepły, zdrowy obiad, ale mam ograniczone możliwości czasowe. Kremy są pod tym względem bardzo praktyczne - wystarczy jedynie podgotować ulubione warzywa, zmiksować i doprawić. Gorąco polecam trzymania się proporcji podanych w przepisie, szczególnie dotyczących ilości warzyw i bulionu.

Składniki na 2 porcje ( 230 kcal):
  • 1 brokuł,
  • 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (ewentualnie wody),
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej,
  • 2 plastry owczego sera feta,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego,
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Brokuła dokładnie umyć, podzielić na różyczki. Fasolkę opłukać, odciąć końce. Warzywa gotować w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić i przełożyć do naczynia blendera. Dodać oliwę i bulion. Przyprawić curry, pieprzem, imbirem i solą. Zmiksować dokładnie na gładką masę. Zupę podawać ciepłą, z dodatkiem sera fety, lubczyku, świeżo zmielonego pieprzu i oliwy.


4 komentarze:

  1. Prostota w kuchni - czyli to co lubię, apetyczne zdjęcie. Wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie zielony kolor i podejrzewam, że wspaniały smak :) Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super, a smakuje...niebo w gębie. Gratuluje!!! czy to Twój autorski przepis?

    OdpowiedzUsuń