Te naleśniki przyrządzam odkąd pojawiła się u nas mąka orkiszowa po raz pierwszy. Są niesamowite, bardzo delikatne. Co więcej, zawsze wychodzi ich dokładnie tyle samo, co ułatwia mi planowanie porcji i posiłków dla wszystkich. Można podawać je na słono i na słodko - w obu wersjach smakuje wyśmienicie!
- 150 gram mąki orkiszowej (ekologicznej),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 jajko,
- 250 ml mleka,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub trzepaczką. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor około 2 minuty. Przewracać i smażyć jeszcze chwilę, do upieczenia się drugiej strony.
Podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami.
Orkiszowych nie robiłam, ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem - identycznie jak te tradycyjne ;)
Usuń