niedziela, 9 marca 2014

NALEŚNIKI ORKISZOWE

     Te naleśniki przyrządzam odkąd pojawiła się u nas mąka orkiszowa po raz pierwszy. Są niesamowite, bardzo delikatne. Co więcej, zawsze wychodzi ich dokładnie tyle samo, co ułatwia mi planowanie porcji i posiłków dla wszystkich. Można podawać je na słono i na słodko - w obu wersjach smakuje wyśmienicie! 

Składniki na 6 naleśników (130 kcal każdy):

  • 150 gram mąki orkiszowej (ekologicznej),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 jajko,
  • 250 ml mleka, 
  • szczypta soli. 
do podania (u nas): owoce sezonowe, syrop klonowy


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub trzepaczką. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor około 2 minuty. Przewracać i smażyć jeszcze chwilę, do upieczenia się drugiej strony. 
Podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami.










2 komentarze:

  1. Orkiszowych nie robiłam, ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem - identycznie jak te tradycyjne ;)

      Usuń