Niesamowita zupa o niecodziennym smaku i konsystencji. Urzekła mnie swoim intensywnym i zadziwiającym aromatem oraz prostotą. Przyrządzam i podaję ją w najprostszej formie - z czterech składników.
Składniki na 4 porcje (po 65 kcal):
- 2 średnie buraki,
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni (poza sezonem mrożonych),
- 2 szklanki wody,
- 5 łyżek śmietany 12%.
Przygotowanie:
Buraki obrać i zetrzeć na tarce. Gotować w 2 szklankach wody z wiśniami przez 20 minut. Zawartość wraz z wywarem i śmietaną zmiksować na gładką masę w blenderze (w razie potrzeby można dodatkowo przetrzeć przez sitko). Podawać na ciepło lub na zimno z kleksem śmietany i płatkami kokosa.
Uwielbiam krem z buraka, a z wiśniami jeszcze nie próbowałem. Zapowiada się ciekawie i na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, nudny burak wzbogacony kwaskowatą wiśnią, spróbuję.
OdpowiedzUsuńOoooo, jaki ciekawy przepis na zupę krem, jeszcze z takim połączeniem się nie spotkałem
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam buraki <3
OdpowiedzUsuń