W mango lassi zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Od lat pojawia się u mnie w kuchni w mniej lub bardziej zmodyfikowanej formie. W tym przepisie jogurt jest zastąpiony mlekiem sojowym. Doskonale pasuje, a posmak soi jest niemal niewyczuwalny. Można zastąpić je mlekiem krowim, ryżowym, kokosowym, jogurtem naturalnym czy maślanką. Im dalej w las, tym... mniej lassi, ale ostatecznie dlatego kocham kreatywną kuchnię - po pierwsze: wszystko do siebie pasuje, po drugie: nie ma rzeczy (produktów) niezastąpionych.
Składniki na 2 koktajle (po 190 kcal):
- 1 dojrzałe mango (ok. 400 gram, zważonego ze skórką),
- 200 ml mleka sojowego,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- szczypta kardamonu.
Przygotowanie:
Mango obrać i pokroić. Wrzucić do misy blendera, dodać mleko, syrop z agawy i kardamon. Miksować na najwyższych obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kusząco się prezentuje. Uwielbiam mango lassi.
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię ten koktajl. I posmak mleka sojowego kompletnie by mi nie przeszkadzał:)
OdpowiedzUsuńO... to może być pyszne...:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
wersji sojowej lassi nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy koktajl, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń