wtorek, 11 marca 2014

SOJOWE MANGO LASSI

W mango lassi zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Od lat pojawia się u mnie w kuchni w mniej lub bardziej zmodyfikowanej formie. W tym przepisie jogurt jest zastąpiony mlekiem sojowym. Doskonale pasuje, a posmak soi jest niemal niewyczuwalny. Można zastąpić je mlekiem krowim, ryżowym, kokosowym, jogurtem naturalnym czy maślanką. Im dalej w las, tym... mniej lassi, ale ostatecznie dlatego kocham kreatywną kuchnię - po pierwsze: wszystko do siebie pasuje, po drugie: nie ma rzeczy (produktów) niezastąpionych.




Składniki na 2 koktajle (po 190 kcal):
  • 1 dojrzałe mango (ok. 400 gram, zważonego ze skórką),
  • 200 ml mleka sojowego,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • szczypta kardamonu.

Przygotowanie:

     Mango obrać i pokroić. Wrzucić do misy blendera, dodać mleko, syrop z agawy i kardamon. Miksować na najwyższych obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji.



5 komentarzy:

  1. Kusząco się prezentuje. Uwielbiam mango lassi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo lubię ten koktajl. I posmak mleka sojowego kompletnie by mi nie przeszkadzał:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O... to może być pyszne...:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wersji sojowej lassi nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy koktajl, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń