Jedna z moich ulubionych propozycji tapas. Malutkie rybki boquerones w zalewie octowej, marynowane w oliwie, czosnku i pietruszce. Prosta i szybka przekąska, najlepiej smakuje z chrupiącym chlebem, którym można wyjeść całą, pyszną oliwę :)
Składniki na 3 porcje (120 kcal każda):
- 100 g boquerones w zalewie octowej (do kupienia w dużych marketach na dziale rybnym),
- 2 ząbki czosnku,
- garść pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Rybki wyjąć, odsączyć z zalewy i delikatnie opłukać. Przełożyć na talerz. Czosnek przecisnąć przez praskę, pietruszkę drobno pokroić. Przełożyć do naczynia z boquerones i zalać oliwą.
Prześlicznie podane.
OdpowiedzUsuńCudownie to wygląda!
OdpowiedzUsuńmniamniuśne i prze...przepyszne
OdpowiedzUsuń