Każdy ma swój własny, domowy sposób na przygotowanie żurku. Zabielany, z ziemniakami, na zakwasie, na żeberkach a może wędzonce? Z czosnkiem, serem białym, białą kiełbasą albo jajkiem? A może wszystko razem...?
Składniki na ok. 10 porcji (250 kcal porcja):
- 1 kg żeberek,
- 1/2 kg szynki z kością wędzonej lub boczku,
- 5 małych białych kiełbasek (ewentualnie więcej do podania),
- 4 litry wody,
- 1/2 litra zakwasu żytniego,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 2 cebule,
- 1/2 pora,
- 1/4 kapusty,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 4 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 suszona ostra papryczka,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Żeberka i wędzonkę włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, papryczkę, liście laurowe i zagotować. Gotować chwilę na małym ogniu. Cebule obrać, przekroić na pół i opalić na płycie lub nad ogniem. Dodać obrane i umyte warzywa oraz cebulę. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godzinę. Na koniec wyjąć kapustę, pora, seler i pietruszkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, białą kiełbasę, chrzan i zakwas. Pogotować jeszcze ok. 10 minut. Doprawić solą, jeśli potrzeba. Żur najlepiej smakuje na następny dzień, po przegryzieniu.
Niestety nie lubię :(
OdpowiedzUsuńnie przepadam za żurkiem, ale ten ze zjecia zjadłabym natychmiast, wygląda super apetycznie i pewnie tak smakuje.Chyba zaraz zrobie
OdpowiedzUsuń