piątek, 25 kwietnia 2014

BOQUERONES EN VINAGRE

Jedna z moich ulubionych propozycji tapas. Malutkie rybki boquerones w zalewie octowej, marynowane w oliwie, czosnku i pietruszce. Prosta i szybka przekąska, najlepiej smakuje z chrupiącym chlebem, którym można wyjeść całą, pyszną oliwę :)








Składniki na 3 porcje (120 kcal każda):
  • 100 g boquerones w zalewie octowej (do kupienia w dużych marketach na dziale rybnym),
  • 2 ząbki czosnku, 
  • garść pietruszki, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
do podania: chleb wiejski lub świeża bagietka

Przygotowanie:

Rybki wyjąć, odsączyć z zalewy i delikatnie opłukać. Przełożyć na talerz. Czosnek przecisnąć przez praskę, pietruszkę drobno pokroić. Przełożyć do naczynia z boquerones i zalać oliwą.



3 komentarze: