środa, 16 kwietnia 2014

BURGERY WIEPRZOWO - WOŁOWE Z BEKONEM I SOSEM Z GRANATÓW

    Idealne burgery, z chrupiącym bekonem, smażoną cebulką, rozpływającym się serem i słodkim sosem z granatów. Domowa wariacja na temat niezdrowego fast foodu, który udomowiony, staje się (nieco) bardziej zdrowy i przyjazny! Mój rancho burger... :)
Składniki na 10 burgerów (ok. 550 kcal każdy):

  • 10 bułek hamburgerowych z tego przepisu,
  • 500g mięsa wieprzowo - wołowego, zmielonego,
  • 20 plastrów chudego boczku wędzonego,
  • 10 plastrów sera żółtego (ja użyłam salami),
  • 1,5 cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • garść rukoli,
  • 1/2 szklanki bulionu,
  • 1/2 szklanki soku z granatów,
  • 4 łyżki pestek granatu,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • 1 łyżka słodkiej papryczki,
  • świeżo mielony czarny pieprz, 
  • sól kamienna. 
 do podania: domowe frytki, ulubione sosy 

Przygotowanie:

     Mięso wymieszać z cynamonem, imbirem, rozmarynem, papryczką, solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki. Chwilę przed smażeniem burgerów wyjąć i uformować 10 płaskich kotlecików. 1 cebulę pokroić i usmażyć na łyżce oliwy i odłożyć. Burgery smażyć 8 minut (po 4 z każdej strony), równocześnie z bekonem (który zazwyczaj potrzebuje ok. 6 minut). Pod koniec pieczenia się mięsa, na każdy kawałek położyć plaster sera. Burgery serwować w ciepłej bułce, z rukolą, bekonem, smażoną cebulką i sosem z granatów.

Sos z granatów:

     1/2 cebuli pokroić i przysmażyć na odrobinie oliwy. Dodać sok z granatów i bulion. Gotować, aż sos zredukuje swoją objętość. Dodać miód i cały czas mieszając gotować jeszcze kilka minut. Dodać mączkę ziemniaczaną i dokładnie rozrobić w sosie. Gotować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.







Przepis na sos z granatów pochodzi z tego źródła

2 komentarze: