Pyszne, soczyste burgery w delikatnej, rozpływającej się w ustach bułce. To działa na wyobraźnię, ale nie tylko. Alternatywne burgery są ostatnio bardzo modne, zarówno w wersji domowej, jak i restauracyjnej. Są pyszne, na prawdę warto umieć je przyrządzać, a tym samym być fashionistą jedzeniowym.
Przepis na 6 burgerów (ok. 400 kcal każdy):
- 6 domowych bułek hamburgerowych (przepis poniżej),
- 1/2 kg mielonej wołowiny,
- 6 plastrów sera żółtego (ja użyłam salami),
- 1 pomidor,
- 1/2 małej cebuli,
- garść liści świeżego szpinaku,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 2 łyżki sosu Worcestershire,
- mielony kminek,
- sól kamienna.
Przygotowanie:
Mieloną wołowinę doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Dodać sosu Worcestershire. Wymieszać i trzymać w lodówce. Przed smażeniem burgerów mięso wyjąć i uformować 6 kotletów (najlepiej przymierzyć je mniej więcej rozmiarowo do bułek). Smażyć na rozgrzanej patelni ok. 4 minuty na stronę (czas pieczenia można modyfikować i dostosować do swoich upodobań). Pod koniec smażenia położyć na burgerze plaster sera. Podawać od razu w bułce, z dodatkami.
* - majonez kolendrowy: 4 łyżki majonezu bez jajek, duży pęczek świeżej kolendry, 2 ząbki czosnku, sól, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać w blenderze. Przechowywać w lodówce.
Bułki hamburgerowe
Bułki ostateczne, pyszne, delikatne, lekko słodkie i jakie puszyste! Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 40 minut i wychodzą absolutnie zawsze! Znalezione na Taste of Home
Składniki na 10 sztuk:
- 2 opakowania suchych drożdży,
- szklanka + 2 łyżki ciepłej wody,
- 1/3 szklanki oliwy,
- 1/4 szklanki nierafinowanego cukru brązowego,
- 1 wiejskie jajko,
- 3,5 szklanki mąki (pszennej lub orkiszowej),
- 2 łyżki mleka,
- 4 łyżki sezamu.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i oliwą i odstawić na 5 minut. Dodać jajko, sól i mąkę. Wyrabiać około 5 minut. Podzielić na 10 części. Każdą bułkę posmarować odrobiną mleka i obsypać sezamem. Pozostawić na 10 minut. Piec w 220 stopniach przez 10 - 12 minut.
Taki hamburger z domową bułeczką i pysznymi dodatkami to idealna, zdrowsza alternatywa dla tych kupnych...zdecydowanie też takie wolę. Twój wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńSama planuję przygotować takie domowe burgery - są pyszne i wiadomo co w nich jest ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam burgerów, bo nie przepadam.... ale Twoje pięknie wyglądają, że aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńojjj narobiłaś mi smaka tymi hamburgerami:-))muszę wypróbować:-)))
OdpowiedzUsuńojjj narobiłaś mi smaka tymi hamburgerami:-))muszę wypróbować:-)))
OdpowiedzUsuńŚwietne burgery, z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń