środa, 2 kwietnia 2014

SAŁATKA Z FETĄ I AWOKADO

     Świeża, zdrowa i kolorowa sałatka. To jeden ze sprawdzonych sposobów na przywołanie wiosny, a przynajmniej na talerzu. No i oczywiście, jak to sałatka jest ekspresowa w przygotowaniu!









 Składniki na 2 porcje (po 470 kcal):
  • 2 szklanki liści świeżego szpinaku, 
  • 10 dag sera feta,
  • 1 średni pomidor, 
  • 1 awokado, 
  • 3 łyżki pestek dyni, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, 
  • świeżo mielony czarny pieprz, 
  • 1 łyżeczka oregano.

Przygotowanie:

     Szpinak umyć, odciąć końce. Ser feta i pomidora pokroić w drobną kostkę. Awokado przeciąć, wyjąć pestkę i pokroić. Sok z cytryny wymieszać z solą, pieprzem i oregano. Powoli dolewać oliwę. Wszystkie warzywa i ser wymieszać. Polać dressingiem i posypać pestkami dyni.




3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki wiosną i latem, świetna na lunch.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba mamy ten sam sposób na przywołanie wiosny ^^ uwielbiam połączenie szpinaku i awokado

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna ta sałatka, lubię awokado w sałatkach :)

    OdpowiedzUsuń