Co ma wspólnego mycie podłogi w kuchni i zapiekane w formie muffinów omlety? Wbrew pozorom bardzo dużo. To właśnie dzięki mokrej podłodze nie usmażyłam ich na patelni, ale wrzuciłam je do piekarnika. A skoro już zapiekałam, to dlaczego bez dodatków? I powstał pomysł ekspresowego omleta, a właściwie serowej babeczki bez mąki!
Składniki na 1 omlet (330 kcal):
- 2 wiejskie jaja kurze,
- 1 pełna łyżka kremowego białego serka,
- 1 łyżka tartego sera żółtego,
- 2 łyżki posiekanej cebuli,
- 1 łyżka majonezu wegańskiego lub domowego,
- szczypiorek,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- słodka papryka w proszku.
do podania: liście sałaty, skropione olejem z pestek dyni.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jaja, sery,cebulę i przyprawy wymieszać w misce. Przelać do formy na muffiny i zapiekać ok. 20 minut (omlet musi być ścięty na zewnątrz i bardzo delikatny, wręcz nieco płynny w środku). Podawać na ciepło z łyżką majonezu, przyprawami, pokrojonym szczypiorkiem i sałatą.
Jak one apetycznie wyglądają! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń