wtorek, 1 kwietnia 2014

ZAPIEKANE OMLETY SEROWO - CEBULOWE

     Co ma wspólnego mycie podłogi w kuchni i zapiekane w formie muffinów omlety? Wbrew pozorom bardzo dużo. To właśnie dzięki mokrej podłodze nie usmażyłam ich na patelni, ale wrzuciłam je do piekarnika. A skoro już zapiekałam, to dlaczego bez dodatków? I powstał pomysł ekspresowego omleta, a właściwie serowej babeczki bez mąki!







Składniki na 1 omlet (330 kcal):

  • 2 wiejskie jaja kurze,
  • 1 pełna łyżka kremowego białego serka,
  • 1 łyżka tartego sera żółtego,
  • 2 łyżki posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka majonezu wegańskiego lub domowego,
  • szczypiorek,
  • sól, 
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • słodka papryka w proszku.
do podania: liście sałaty, skropione olejem z pestek dyni.

Przygotowanie:

     Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jaja, sery,cebulę i przyprawy wymieszać w misce. Przelać do formy na muffiny i zapiekać ok. 20 minut (omlet musi być ścięty na zewnątrz i bardzo delikatny, wręcz nieco płynny w środku). Podawać na ciepło z łyżką majonezu, przyprawami, pokrojonym szczypiorkiem i sałatą. 






1 komentarz: