sobota, 26 kwietnia 2014

ŻUREK

     Każdy ma swój własny, domowy sposób na przygotowanie żurku. Zabielany, z ziemniakami, na zakwasie, na żeberkach a może wędzonce? Z czosnkiem, serem białym, białą kiełbasą albo jajkiem? A może wszystko razem...?








Składniki na ok. 10 porcji (250 kcal porcja):
  • 1 kg żeberek,
  • 1/2 kg szynki z kością wędzonej lub boczku,
  • 5 małych białych kiełbasek (ewentualnie więcej do podania),
  • 4 litry wody, 
  • 1/2 litra zakwasu żytniego,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 2 cebule, 
  • 1/2 pora,
  • 1/4 kapusty,
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 4 liście laurowe, 
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 
  • 1 suszona ostra papryczka, 
  • sól do smaku.
do podania: jajka na twardo, chrzan tarty, ser biały, biała kiełbasa, chleb wiejski

Przygotowanie:

     Żeberka i wędzonkę włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, papryczkę, liście laurowe i zagotować. Gotować chwilę na małym ogniu. Cebule obrać, przekroić na pół i opalić na płycie lub nad ogniem. Dodać obrane i umyte warzywa oraz cebulę. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godzinę. Na koniec wyjąć kapustę, pora, seler i pietruszkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, białą kiełbasę, chrzan i zakwas. Pogotować jeszcze ok. 10 minut. Doprawić solą, jeśli potrzeba. Żur najlepiej smakuje na następny dzień, po przegryzieniu.


2 komentarze:

  1. nie przepadam za żurkiem, ale ten ze zjecia zjadłabym natychmiast, wygląda super apetycznie i pewnie tak smakuje.Chyba zaraz zrobie

    OdpowiedzUsuń