piątek, 23 maja 2014

BIAŁE SZPARAGI ZAPIEKANE Z JAJKIEM I PARMEZANEM

Szparagi to fantastyczny pomysł na ciekawy obiad czy przystawkę. Można podać je w każdej wersji: z makaronem, w tarcie, z jajkiem, jako dodatek do mięs czy ryb, zapiekane w cieście... Korzystajmy, póki sezon trwa!









Składniki na 2 porcje (po 290 kcal):
  • 500 g białych szparagów,
  • 2 jaja wiejskie, 
  • 2 łyżki sera parmezan (lub innego sera długo dojrzewającego),
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej, 
  • 1 łyżka oliwy pieprzowej, 
  • sól kamienna,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Szparagi umyć i obrać, odciąć zdrewniałe końce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Ułożyć przepołowione szparagi. Wbić jaja i posypać parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Zapiekać 25 - 30 minut.


2 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciekawy pomysł podania szparagów :)

    OdpowiedzUsuń