piątek, 10 października 2014

JABŁKO I ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ Z KASZY MANNY

     Jesienne crumble, czyli nasze pyszne jabłka i śliwki pod chrupiącą kruszonką to wspaniały pomysł na lekki deser. A wspaniały tym bardziej, że kruszonka została poddana małemu tuningowi :). Zamiast masła i mąki pszennej, zróbmy ją z oliwy i kaszy manny! Nie tylko nasza figura za to podziękuje...








Składniki na 2 porcje (po 300 kcal):
  • 1 jabłko (ja akurat miałam z ogrodu, naszej poczciwej, nieco kwaśnej jabłonki), 
  • 2 śliwki, 
  • 1 łyżka suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki syropu z agawy, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki imbiru, 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 4 łyżki kaszy manny, 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej, 
  • 2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

     Piekarnik nagrzać na 175 stopni z termoobiegiem. Owoce pokroić na drobne kawałki wymieszać z 1 łyżką syropu z agawy, żurawiną i przyprawami. Przełożyć do dwóch małych kokilek. Kaszę mannę, mąkę kukurydzianą i pozostały syrop dokładnie wymieszać z oliwą, aż powstaną charakterystyczne grudki. Kruszonkę wyłożyć na owoce. Zapiekać 20 minut w piekarniku. Podawać lekko ciepłe.  



Przy zapiekaniu owoców warto wypróbować wiele ciekawych miksów. 
Można eksperymentować i śmiało dodawać rodzynki, orzechy, kokos czy jagody goji.
Polecam też bawić się przyprawami. 
Może chili albo tymianek doskonale skomponują się z jagodami? 



5 komentarzy:

  1. Najlepszy jesienny deser! Zdecydowanie comfort food :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna ta kruszonka, jeszcze takiej nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kruszonką z kaszy manny musi być pyszny ten deserek! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z kruszonką z kaszy manny musi być pyszny ten deserek! :)

    OdpowiedzUsuń