piątek, 3 października 2014

PIKANTNA ZUPA DYNIOWO - POMIDOROWA

     Pikantna, rozgrzewająca zupa z dyni, to zdecydowanie to, na co mam ochotę w pochmurne jesienne popołudnie. Moje badania nad zupą dyniową trwają już od bardzo dawna i przyznam szczerze, że ta wersja jest jedną z moich ulubionych, o ile nie właśnie tą ulubioną!








Składniki na 2 porcje (po 170 kcal):
  • 2 szklanki musu z dyni, 
  • 2 duże pomidory, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej pasty chili, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • sól kamienna.

Przygotowanie:

     Na patelni rozgrzać masło. Cebulę i czosnek przysmażyć na złoty kolor. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut. Mus z dyni wlać na patelnię, dodać oregano, ostrą pastę oraz pieprz i sól do smaku. Pozostawić na średnim ogniu przez następne kilka minut. Całą zawartość patelni zmiksować z wodą w blenderze. Podawać na ciepło. 



2 komentarze:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie z nagrodami, trzeba przygotować zupę z kaszą:
    http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Pozdrawiam:) Monika

    OdpowiedzUsuń