wtorek, 21 października 2014

QUINOA NA MLEKU SOJOWYM Z OWOCAMI I SYROPEM KLONOWYM

Dzięki quinoa możemy cieszyć się kolejnym tysiącem pomysłów na zdrowe śniadania! Komosa ryżowa doskonale smakuje przyrządzona a'la owsianka. Jej delikatna konsystencja sprawia, że czujemy się, jakbyśmy nic nie jedli, kiedy w rzeczywistości jemy bardzo zdrowo, smacznie i treściwie. Quinoa sprawdza się też jako baza w placuszkach (zobacz: bananowo - kokosowe placuszki z quinoa). Można wyczarować z niej niemalże wszystko - i na słodko, i w wersji wytrawnej.



  

Składniki na 3 porcje (po 250 kcal):
  • 1/3 szklanki quinoa,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej,
  • 6 łyżek syropu klonowego,
  • 1 szklanka malin,
  • 1 szklanka borówek amerykańskich,
  • 2 łyżki pestek granatu,
  • 1 mała garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:
Komosę dokładnie opłukać na sitku. Zalać wodą i gotować (ok. 15 minut). Odcedzić i włożyć ponownie do garnka, zalać mlekiem sojowym z dodatkiem pasty sezamowej, dokładnie wymieszać i pogotować chwilę. Quinoa podawać polaną syropem klonowym i przybraną owocami.


3 komentarze: