Dzięki quinoa możemy cieszyć się kolejnym tysiącem pomysłów na zdrowe śniadania! Komosa ryżowa doskonale smakuje przyrządzona a'la owsianka. Jej delikatna konsystencja sprawia, że czujemy się, jakbyśmy nic nie jedli, kiedy w rzeczywistości jemy bardzo zdrowo, smacznie i treściwie. Quinoa sprawdza się też jako baza w placuszkach (zobacz: bananowo - kokosowe placuszki z quinoa). Można wyczarować z niej niemalże wszystko - i na słodko, i w wersji wytrawnej.
Składniki na 3 porcje (po 250 kcal):
- 1/3 szklanki quinoa,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1 łyżeczka pasty sezamowej,
- 6 łyżek syropu klonowego,
- 1 szklanka malin,
- 1 szklanka borówek amerykańskich,
- 2 łyżki pestek granatu,
- 1 mała garść orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Komosę dokładnie opłukać na sitku. Zalać wodą i gotować (ok. 15 minut). Odcedzić i włożyć ponownie do garnka, zalać mlekiem sojowym z dodatkiem pasty sezamowej, dokładnie wymieszać i pogotować chwilę. Quinoa podawać polaną syropem klonowym i przybraną owocami.
Wyśmienicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis na komosę w wersji słodkiej :)
OdpowiedzUsuńNo wreszcie znalazłam miłośników quinoa
OdpowiedzUsuń