niedziela, 5 października 2014

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z TUŃCZYKIEM, JAJKIEM I OLIWKAMI

     Sałatka ziemniaczana to wspaniała alternatywa obiadu na mieście. Jej przygotowanie zajęło mi zaledwie kilka minut, a dosłownie i w przenośni uratowała mi życie w niekończącej się kolejce po ubezpieczenia. Ratowałam się też ciastem z dyni, ku zazdrości moich wszystkich współkolejkowiczów :) tak więc warto - bo zdrowo, bo świeżo, bo wiemy, co jemy!







Składniki na 2 porcje (po 570 kcal): 

  • 5 średnich ziemniaków, 
  • 1 puszka kawałków tuńczyka w oleju, 
  • 2 jajka na twardo, 
  • 2 rzodkiewki, 
  • 4 łyżki zielonych oliwek, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • sól morska, 
  • szczypiorek, 
  • świeży tymianek.

Przygotowanie:

     Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki i ugotować do miękkości. Ostudzić i przełożyć do dużej miski. Dodać tuńczyka osączonego z zalewy, drobno posiekana jaja ugotowane na twardo, rzodkiewkę oraz oliwki. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i tymiankiem.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam tuńczyka, w połączeniu z ziemniakami w sałatce nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń