poniedziałek, 3 listopada 2014

KREM KALAFIOROWY Z MASŁEM ORZECHOWYM

Uwielbiam zupy o kremowej konsystencji, są pełnowartościowym i bardzo sycącym posiłkiem. Do tego lubi je u nas cała rodzina! Ostatnim razem, kiedy robiłam ją w Hiszpanii nawet Alvaro się skusił (a z zasady unika kalafiora pod każdą postacią). Dodało mi to skrzydeł i wykorzystałam zalegający w lodówce kalafior właśnie na zupę. Tym razem dodałam do niej jeden magiczny składnik...






Składniki na 4 porcje:
  • 1 kalafior, 
  • 1 szklanka mleka roślinnego, 
  • 1 łyżka serka kremowego, 
  • 1 łyżka masła orzechowego (ekologicznego), 
  • 1/2 szklanki wody),
  • szczypta soli morskiej.
do podania: oliwa z oliwek i świeży majeranek lub prażone ziarna sezamu.

Przygotowanie:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, pokroić na mniejsze części i włożyć do misy blendera. Zalać mlekiem i wodą, dodać serek i masło orzechowe i zmiksować na pure. Podawać na ciepło z oliwą z oliwek i świeżym majerankiem lub prażonymi ziarnami sezamu.  



1 komentarz: