Chęć na warzywa w stylu marokańskim chodziła już za mną od kilku dni. Jak to się stało, że ostatecznie zagrały w duecie z wątróbką? To bardziej przyziemne, niż ktokolwiek mógłby się spodziewać. Dzień wcześniej robiliśmy tuszę królika, z której zostały nam wątroba i nerki. Pomysł na marynowanie wątróbki pochodzi od Marokańczyka, który starał mi się jak najlepiej zobrazować, jak idealnie ją przygotować, więc danie naprawdę oddaje klimat kraju Maghrebu.
Składniki na 1 porcję:
Mięso:
- wątróbka i nerki królicze z jednego królika* (można zastąpić kurzymi),
- 1/4 łyżeczki kuminu,
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryczki,
- pieprz mielony,
- sól morska,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.* - kupiliśmy tuszę królika i przygotowaliśmy królika pieczonego w winie, nic się nie zmarnowało
Warzywa:
- 1 cebula,
- 1 zielona papryka,
- 1 duży pomidor,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 łyżeczki imbiru (startego świeżego lub mielonego),
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryczki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól morska.
Przygotowanie:
Wątróbkę i nerki dokładnie oczyścić. Składniki marynaty wymieszać w dużej misce, dodać mięso. Marynować minimum 1 godzinę. W międzyczasie można przygotować warzywa. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Dodać pomidora i paprykę, przyprawić i smażyć przez chwilę. Zalać wodą i dusić pod przykryciem około 20 minut. Kiedy warzywa są już gotowe, można smażyć wątróbkę. Patelnie z nieprzywieralną powłoką dobrze rozgrzewamy. Wykładamy mięso i całą zawartość marynaty (można dodać dodatkową łyżkę oliwy) i szybko smażymy z każdej strony. Podajemy od razu, na ciepło.
Z wielką chęcią bym skosztowała ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności . Uwielbiam takie dania ;)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie :)
OdpowiedzUsuń