środa, 12 listopada 2014

ORKISZOWA PIZZA CARBONARA NA PUSZYSTYM CIEŚCIE

Pizza carbonara to jedno z tych dań, przy których moja silna wolna przestaje być taka silna. Często zdarza mi się zajść o jeden kawałek za daleko. Ale przy takim smaku, kto by się przejmował. Każdy grzeszy - a skoro już to robimy, to przynajmniej z rzeczami grzechu wartymi!








Składniki:

Na ciasto*:
  • 1/2 kg mąki orkiszowej, 
  • 40 g świeżych drożdży, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 3 łyżki soli morskiej, 
  • 250 ml ciepłej wody (ale nie gorącej),
  • szczypta cukru (dowolnego).

Na sos czosnkowy:
  • 5 łyżek śmietany 18%, 
  • 1 duży ząbek czosnku, 
  • świeżo mielony pieprz kolorowy, 
  • szczypta soli morskiej.

Dodatki:
  • kilka plastrów chudego boczku wędzonego lub szynki bez konserwantów (koniecznie ze sprawdzonego źródła, bez ulepszaczy, wędzona metodami naturalnymi), 
  • 1/2 małej cebuli, 
  • 4 łyżki startego parmezanu, 
  • garść świeżej pietruszki.
* - z podanej ilości ciasta wyjdą nam 2 średnie pizze na puszystym cieście lub 1 bardzo duża (mniej więcej wielkości tradycyjnej blachy do pieczenia.



Przygotowanie:

Z drożdży, ciepłej wody, cukru i 1/3 ilości mąki przygotować zaczyn. Odłożyć go na minimum 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski razem z solą, dodać oliwę, zaczyn drożdżowy i wymieszać. Ciasto wyrabiać ręcznie lub w maszynie przez 10 - 15 minut. Wyrobione ciasto włożyć do nasmarowanej oliwą miski i pozostawić do wyrośnięcia przez minimum 1h.
W międzyczasie przygotować sos: śmietanę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. 
Piekarnik nagrzać do 220 stopni (góra - dół). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, przygotować kamień do pizzy lub specjalną blachę do jej wypiekania. Ciasto podzielić na dwie części lub pozostawić w jednym kawałku i rozciągnąć (ewentualnie rozwałkować) na średnio cienki placek, formując go w koło lub prostokąt. 
Spód posmarować sosem czosnkowym. Na wierzch wyłożyć drobno pokrojony boczek, wiórki cebuli i starty ser. Zapiekać 8 - 10 minut.  


Naszą carbonarę możemy urozmaicić na wiele sposobów - warto spróbować dodać świeżego pomidora pokrojonego w plastry (przez pieczeniem) czy drobno posiekane jajko na twardo. Zamiast pietruszki pizzę można posypać kolendrą lub innymi świeżymi ziołami. Opłaca się także poeksperymentować z mięsem - zamieniając bekonu można dodać plastry wędzonego łososia  - otrzymamy zupełnie nowy, inny smak, który wspaniale zagra z dodatkami carbonary (pamiętajmy! do pizzy z wędzonym łososiem pozostałe składniki muszą być odpowiednio mniej słone!)

5 komentarzy:

  1. O tak, przy carbonarze też bardzo często zdarza mi się zjeść jeden kawałek za dużo :P Jest po prostu za dobra! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie poprzestałabym na pewno na jakiejś racjonalnie kalorycznej porcyjce, widząc taką pizzę:)

    OdpowiedzUsuń