piątek, 7 listopada 2014

SAŁATKA Z WĘDZONEJ MAKRELI Z SEREM KOZIM


Ta sałatka to ciekawy i niebanalny sposób na urozmaicenie obiadu albo kolacji. Może zarówno towarzyszyć, jak i stanowić odrębny posiłek. Jest bardzo smaczna, zdrowa, a do tego kusi wyglądem (przynajmniej mnie :)).
Wędzoną makrelę można zamienić na łososia, węgorza albo halibuta. Jeśli natomiast nie lubicie sera koziego śmiało możecie postawić na śmietankowy twarożek lub ser Halloumi.






Składniki na 1 sałatkę:
  • duża garść świeżej rukoli,
  • 1 wędzona makrela,
  • 50 g sera koziego,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 1/2 ogórka świeżego,
  • 1 garść kiełków lucerny,
  • 2 kromki wiejskiego chleba (lub innego ulubionego),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu palmowego,
  • 1 łyżka musztardy miorowej.


Przygotowanie:

Rukolę umyć, rozłożyć na talerzu. Kawałki makreli oddzielić od skóry, wyjąć ości i ułożyć na sałacie, dodać pokrojony (lub pokruszony ser kozi), ogórek, kiełki i kapary. W osobnym naczyniu wymieszać musztardę z miodem, powoli dolać oliwę, cały czas mieszając. W tosterze lub na patelni przypiec chleb. Porozrywać go na kawałki i posypać nim sałatkę. Całość skropić dressingiem.




1 komentarz: