niedziela, 9 listopada 2014

ZUPA CUKINIOWO - KOPERKOWA

Dlaczego tak bardzo kocham zupy? To proste: są smaczne, zdrowe, bardzo dietetyczne, a zarazem dostarczają nam dużo energii (oczywiście, nie wszystkie tyle samo i na taki sam czas). Osobiście jadam zupy o każdej porze roku i dnia. Nie ma dla mnie bardziej optymalnego dania, mam na nie ochotę zawsze, bez wyjątków!








Składniki na 2 porcje: 
  • 1 duża cukinia, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 pęczek koperku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 500 ml bulionu warzywnego.
do podania: kwaśna śmietana lub serek kremowy, szałwia


Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać w garnku z grubym dnem. Dodać posiekaną cebulę i smażyć na złoty kolor. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, smażyć jeszcze 30 sekund na mniejszym ogniu. Dodać pokrojoną cukinię, koperek i zalać bulionem. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 45 minut. Kiedy zupa będzie gotowa przelać ją do kielicha blendera i zmiksować na gładki mus. Podawać ze śmietaną i szałwią.


4 komentarze:

  1. dokładnie z tych samych powodów lubię zupy, a ta propozycja jest super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy krem! Pyszne w czasie lunchu... za okenm pada...a goraca zupa pod nosem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :) Zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się niezwykle apetycznie i kusząco :-)

    OdpowiedzUsuń